Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU-tól félti Oroszországot Putyin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ukrajna és az Európai Unió esetleges társulási megállapodása "súlyos fenyegetés" az orosz gazdaságnak - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Moszkvát azzal vádolják, hogy addig fenyegette Ukrajnát, amíg lemondott az EU -val kötendő társulási szerződésről. Immár a hátraarcot elrendelő Janukovics ukrán elnök is élesen bírálta az uniót - a társulás pénzügyi feltételei miatt.

Oroszországot elöntenék az európai árucikkek, ha Kijev társulási szerződést kötne az EU-val. Ennek az az oka, hogy Oroszország és Ukrajna között is szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben - mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin olaszországi útján arról beszélt, hogy az orosz mezőgazdaságnak, az autó- és repülőgépgyártásnak komoly gondot jelentenének a jobb minőségű európai termékek. "Nem állunk készen a piacnyitásra, "azt akarják, hogy egész ágazatokat fojtsunk meg, hogy szeressenek bennünket?" - tette fel a kérdés, miközben partnereit "brüsszeli barátainak" nevezte.

A szomszédos Oroszországot azzal vádolták uniós vezetők, hogy ultimátumot intézett Ukrajnához: ha az EU-t és nem a Moszkva által támogatott Eurázsiai Vámuniót választja, akkor komoly gazdasági hátrányokra számíthat. Putyin azonban az EU-t vádolta azzal, hogy zsarolással akarta rákényszeríteni Ukrajnát a társulási szerződésre.

Közben Kijevben és több ukrán nagyvárosban továbbra is dühös tüntetők követelik, hogy a kormány - korábbi ígéretéhez híven - írja alá a történelmi szabadkereskedelmi és társulási megállapodást.

Viktor Janukovics ukrán elnök azonban azzal érvelt, hogy az Európai Unióval kötött társulási szerződés hátrányos lenne országának. Egy interjúban szokatlanul nyers hangnemben bírálta az EU-t, amellyel a közelmúltig partnerségre kívánt lépni.

Az unió "megalázó" pénzügyi segély - ajánlatott tett: mindössze 610 millió eurót ajánlott fel és feltételként szabta, hogy új hitelt kellett volna felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól - állította az ukrán elnök. Közben ahhoz, hogy Ukrajna gazdasága elérje az európai szintet, évi 20 milliárd dollárra lenne szükség - tette hozzá.

"Három éven át ezt a szép papírba csomagolt cukorkát mutogatták nekünk. Nem kell így megalázni bennünket, komoly európai ország vagyunk. Amikor megfelel az érdekeinknek és normálisak lesznek a feltételek, akkor aláírjuk. Hogy mikor? Szeretném, ha a lehető leghamarabb megtörténne" - mondta a társulási szerződésről Viktor Janukovics.