eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Az EU-tól félti Oroszországot Putyin

Ukrajna és az Európai Unió esetleges társulási megállapodása "súlyos fenyegetés" az orosz gazdaságnak - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Moszkvát azzal vádolják, hogy addig fenyegette Ukrajnát, amíg lemondott az EU -val kötendő társulási szerződésről. Immár a hátraarcot elrendelő Janukovics ukrán elnök is élesen bírálta az uniót - a társulás pénzügyi feltételei miatt.

Oroszországot elöntenék az európai árucikkek, ha Kijev társulási szerződést kötne az EU-val. Ennek az az oka, hogy Oroszország és Ukrajna között is szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben - mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin olaszországi útján arról beszélt, hogy az orosz mezőgazdaságnak, az autó- és repülőgépgyártásnak komoly gondot jelentenének a jobb minőségű európai termékek. "Nem állunk készen a piacnyitásra, "azt akarják, hogy egész ágazatokat fojtsunk meg, hogy szeressenek bennünket?" - tette fel a kérdés, miközben partnereit "brüsszeli barátainak" nevezte.

A szomszédos Oroszországot azzal vádolták uniós vezetők, hogy ultimátumot intézett Ukrajnához: ha az EU-t és nem a Moszkva által támogatott Eurázsiai Vámuniót választja, akkor komoly gazdasági hátrányokra számíthat. Putyin azonban az EU-t vádolta azzal, hogy zsarolással akarta rákényszeríteni Ukrajnát a társulási szerződésre.

Közben Kijevben és több ukrán nagyvárosban továbbra is dühös tüntetők követelik, hogy a kormány - korábbi ígéretéhez híven - írja alá a történelmi szabadkereskedelmi és társulási megállapodást.

Viktor Janukovics ukrán elnök azonban azzal érvelt, hogy az Európai Unióval kötött társulási szerződés hátrányos lenne országának. Egy interjúban szokatlanul nyers hangnemben bírálta az EU-t, amellyel a közelmúltig partnerségre kívánt lépni.

Az unió "megalázó" pénzügyi segély - ajánlatott tett: mindössze 610 millió eurót ajánlott fel és feltételként szabta, hogy új hitelt kellett volna felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól - állította az ukrán elnök. Közben ahhoz, hogy Ukrajna gazdasága elérje az európai szintet, évi 20 milliárd dollárra lenne szükség - tette hozzá.

"Három éven át ezt a szép papírba csomagolt cukorkát mutogatták nekünk. Nem kell így megalázni bennünket, komoly európai ország vagyunk. Amikor megfelel az érdekeinknek és normálisak lesznek a feltételek, akkor aláírjuk. Hogy mikor? Szeretném, ha a lehető leghamarabb megtörténne" - mondta a társulási szerződésről Viktor Janukovics.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×