eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ferenc pápa: betegesen elzárkózó helyett "megsebzett és koszos" egyház kell

A katolikus egyház átfogó reformját sürgette Ferenc pápa a megválasztása óta kiadott első nagy elméleti munkájában. Az egyházfő felvetette, hogy csökkenteni kellene a Vatikán és erősíteni a helyi egyházak hatalmát. Emellett élesen bírálta a globális kapitalizmust.

Márciusi megválasztása óta Ferenc pápa többször is értésre adta, hogy jelentős változásokat akar bevezetni a katolikus egyházban.

A pápa úgynevezett "Apostoli buzdításában" azt írja, hogy jobban szereti azt az egyházat, amely "megsebzett és koszos", mert az azt jelenti, hogy "kint dolgozott az utcán", mintsem hogy "beteges elzárkózottságban" próbálja óvni biztonságát.

Bár Ferenc pápa korábban sürgette, hogy a katolikus egyház nyisson azok felé is, akiket hagyományosan nem tartott jó hívőknek - például a melegek és a házasságon kívül született gyerekeket nevelő, egyedülálló anyák felé -, azt ismét hangsúlyozta, hogy nem akar női papokról hallani.

Megismételte azt is, hogy ellenzi a terhességmegszakítást, de elismerte, hogy az egyház keveset tett a nehéz helyzetben lévő nőkért, "különösen azokért, akik nemi erőszak vagy a súlyos szegénység következtében hordoznak magukban új életet".

Sürgette, hogy a keresztény társadalmak "szeretettel fogadják be és tiszteljék a muszlim bevándorlókat, abban a reményben és azt kérve, hogy ugyanígy kezeljék a keresztényeket az iszlám országokban".

Az egyház hatalmi szerkezetéről írva azt jegyzi meg, hogy az "túlságosan centralizált és ez, ahelyett, hogy segítene, inkább megnehezíti az életét és hittérítő tevékenységet". Ezért több hatalmat kell adni a püspököknek és papoknak. A Vatikánnak "nem kell végső választ adnia az egyház és a világ életét befolyásoló minden egyes kérdésre" - teszi hozzá.

A szegények között végzett munkájáért "gettópápának" is nevezett Ferenc, élesen bírálta a globális kapitalista rendszert és azt mondta: a növekvő egyenlőtlenség és szegénység "robbanáshoz vezethet", ha a politikai vezetők nem foglalkoznak a kérdéssel.

A nemzetközi gazdasági rendszer igazságtalan, mert többre tartja a profitot, mint az embert. "Az ilyen gazdaság öl. Miért nem az a hír, hogy egy idős hajléktalan meghal a hidegben, ahelyett, hogy két pontot esett a tőzsde?"- tette fel a kérdést.

"A szegényeket erőszakkal vádolják, de esélyegyenlőség nélkül az erőszak és a konfliktus különböző formái gazdag táptalajra lelnek és ez végül robbanáshoz vezethet" - figyelmeztet.

A dokumentumban Ferenc pápa azt is felvetette, hogy többszáz éves szokásoknak és hagyományoknak kell hátat fordítani, hogy az egyház jobban el tudja juttatni a hívőkhöz legfontosabb üzenetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×