eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ukrajnában folytatódnak a tömegtüntetések

Kijevben és más városokban az éjszaka is tartottak a tüntetések. Az EU-társulási szerződés támogatói összecsaptak a rohamrendőrökkel és azt ígérték, hogy az eheti EU-partnerségi csúcstalálkozó napjáig az utcákon maradnak. Janukovics elnök közben magyarázni próbálta: miért fordított hátat az EU-nak a 24. órában.

Ukrajnában az esti több tízezres tüntetések után a leginkább eltökélt tiltakozók a kijevi Függetlenségi és Európai téren felállított sátorvárosban töltötték az éjszakát.

Ezt megelőzően az EU-társulási szerződés lemondása ellen tiltakozók összecsaptak a rohamrendőrökkel, amikor szétvertek egy mikrobuszt, azt gyanítva, ahogy abból figyelik meg őket.

A rendőrök a tömegverekedésben botokkal és könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget. A tiltakozók megpróbáltak behatolni az ukrán Minisztertanács épületébe és a kormány lemondását követelték.

A hatóságok közben megállítottak egy buszt, amely Lvov városból vitt tiltakozókat Kijevbe.

Viktor Janukovics ukrán elnök a tömegtüntetések kirobbanása óta először televíziós beszédet intézett a néphez. Ebben azt mondta, hogy "nehéz döntés" volt számára az, hogy lemondja az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi és társulási megállapodást - ami azt is jelenti, hogy Kijev gyakorlatilag Moszkva felé fordul.

Janukovics ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a nehéz gazdasági helyzetben nem akart szembemenni országa érdekeivel és hogy "nincs alternatívája annak, hogy Ukrajnában az európai normáknak megfelelő társadalmat építsenek fel".

Politikai ellenfele, Julija Timosenko egykori miniszterelnök, a 2004-es Narancsos forradalom egyik vezetője, akit Janukovics kormányzása idején bebörtönöztek, ugyanakkor éhségsztrájkot hirdetett.

Timosenko szabadon engedése volt az EU részéről az egyik feltétel a társulási szerződés aláírásához - az 53 éves politikus azonban továbbra is börtönbüntetését tölti egy Oroszországgal kötött energiaügylet miatt. "Ha Janukovics nem írja alá a Társulási szerződést söpörjétek le békés és alkotmányos eszközökkel Ukrajna színéről. Ne álljatok meg!" - üzente levelében, amelyet ügyvédje olvasott fel többezer tiltakozó előtt.

Közben a Narancsos forradalom során tapasztalt tüntetőkké váló ukránoknak élelmes internetes vállalkozók "tüntető túlélő csomagokat" kezdtek árusítani. A csomag tartalmaz egy termoszt, hűtőtáskát, esőköpenyt, hálózsákot, mobiltöltőt, gázmelegítőt és egy szöveges emlékeztetőt a tüntetésekre vonatkozó törvényekről a hatóságokkal való összecsapás esetére.

A Szevodnyja ukrán hírportál azt jegyezte meg, hogy míg a nyugat-ukrajnai városokban lelkesen tüntetnek az EU-pártiak, addig a szovjet időkben Oroszországtól Ukrajnához csatolt és főleg oroszok lakta Krím félszigeten csend van.

Nyugati kommentátorok arról írnak, hogy Oroszország és a Nyugat csatát folytat Ukrajnáért. Zbignew Brzezinski egykori befolyásos amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Szovjetunió szétesésekor megjegyezte: Oroszország Ukrajna nélkül nem birodalom, de az uralma alá hajtott Ukrajnával együtt viszont az.

A BBC szerint Ukrajnának két kérő - az EU és Moszkva udvarol. Az Unió vezetői élesen bírálták a Társulási szerződés lemondását és amiért Moszkva nyomást gyakorolt Kijevre. Herman van Rompuy az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso brüsszeli bizottsági elnök azt mondták: a szerződéssel nem sérülne Ukrajna kapcsolata Oroszországgal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×