eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Eltakarítják a sztrájk szemetét Madridban

Három napba kerül majd megtisztítani Madrid utcáit - ezt mondták a spanyol közterület-fenntartók szakszervezeti főnökei. A spanyol fővárosban két héten át tartott az a sztrájk, amelynek során nem takarították el a szemetet. A dolgozók extra jogokat harcoltak ki maguknak.

Félmillió euro kár, 1500 kiürítetlen szemetes és konténer, 3 napon át tartó takarítás, a bűztől elrettent turisták - ez a most lezárult "Nagy Madridi Szemetessztrájk" negatív mérlege.

A spanyol fővárosban két hét után láttak neki ismét a takarításnak és a szemétszállításnak a dolgozók, akik kisebbfajta győzelmet arattak. A sztrájkkal sikerült megakadályozniuk 1100 kollégájuk elbocsájtását. Cserébe viszont bele kellett egyezniük az évi 45 nap fizetetlen szabadságba és fizetésük befagyasztásába.

Madridban napi négyezer tonna szemetet szállítanak el és a takarítócégeknek most a megállapodás értelmében csütörtökig kell visszaállítaniuk "normális állapotába" a fővárost.

Az El Pais című lap azt írta, hogy a sztrájkoló dolgozók napi 70 eurót veszítettek és ha végig támogatták a munkabeszüntetést, akkor 910 eurótól estek el. A dolgozók belementek abba is, hogy lefújják a mára tervezett "szimpátiafelvonulást", amelynek során a madridiak "megértését" köszönték volna meg.

Az aktivisták Ana Botella polgármestert - José Maria Aznar volt néppárti miniszterelnök feleségét - azzal vádolták, hogy kijelentéseivel olajat öntött a tűzre és hogy a konfliktus idején sokáig csendben maradt. Botella a sztrájkhoz való jog felülvizsgálatát sürgette és egy ideig azt hangoztatta, hogy a városvezetésnek nem volt köze a helyzethez, azt a város által megbízott alvállalkozó cégek és dolgozóik vitájaként írta le.

A polgármester asszonyra azonban nagy nyomást fejtettek ki a szálloda - és étterem tulajdonosok, akik szerint a szeméttenger visszavetette a turizmust.

A gazdasági válság miatt sok spanyol város alvállalkozókra bízta a szemételtakarítást, hogy így csökkentse kiadásait. November elején Madridban ezek a cégek próbálták meg leépíteni munkaerejük közel egyötödét, aminek nyomán kirobbant a sztrájk. Két hét után most úgy tűnik, a spanyol fővárosban ha nem is tiszta, de tisztább lesz a levegő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×