eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kütyük a fedélzeten - Beszáll az Európai Unió is

Hamarosan repülőn is használhatják mobiltelefonjaikat és más kommunikációs eszközeiket az utasok az Európai Unió területén fel- és leszálló repülőgépeken. Az Európai Bizottság két fontos döntést hozott a könnyítésekről.

"Uram, kérem azonnal kapcsolja ki a mobilját!" - az erélyes felszólítás egyre ritkábban hangzik majd el az EU-ban induló és oda érkező repülőjáratokon.

A Brüsszeli Bizottság jóváhagyta azt a két fontos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy repülés közben is használhatók legyenek a mobiltelefonok, tabletek, laptopok és médialejátszók.

Az utasoknak nem lesz kötelező "repülő üzemmódban" tartani telefonjaikat és tabletjeiket és 3000 méteres magasság felett használhatják a 3G-s és 4G-s hálózatokat.

A végső szó azonban nem Brüsszelé, hanem az egyes légicégeké - ők dönthetik el, hogy feloldják-e a korlátozásokat.

Ahogy EU-illetékesek fogalmaztak: az utasnak nem lesz joga követelni, hogy használhassa a mobilját. A Bizottság lehetőséget ad a légitársaságoknak, hogy megengedjék a telefonok és más eszközök repülés közbeni használatát. Az EU Bizottság ugyanakkor hozzáteszi: nem lát okot arra, hogy megtiltsák az utasoknak, hogy bekapcsolják telefonjaikat és kütyüjeiket, amikor a gép 3000 méteres magasság fölött repül.

Az Európai Repülésbiztonsági Hatóság a bejelentés előtt egy nappal közölte, hogy az elektronikus könyvolvasók, okostelefonok és táblagépek repülési módban fel- és leszállás közben is használhatók, hasonlóan az amerikai szabályozáshoz. A "nagyméretű" laptopokat azonban továbbra is csak az utazási magasság elérése után lehet elővenni.

A nagy kérdés most az, hogyan reagálnak majd a légitársaságok. Vajon pénzt kérnek-e majd azért, hogy engedélyezzék az eszközök használatát vagy versenytársaik "alá ígérve" ingyenessé teszik? A cégek pénzhez juthatnak azzal is, hogy repülés közben wifi-hozzáférést biztosítanak. Az Egyesült Államokban például ez a gyakorlat.

Az Európai Bizottság szerint inkább a fizetős megoldás várható, mivel a repülőkre új technológiát kell telepíteni, hogy utazás közben is lehessen telefonálni. Az úgynevezet MCA-technológia nem olcsó és olyan költségekkel jár, mintha az ember egy másik kontinensen "barangolna" a mobiljával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×