Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington harcol az egészségtelen ételek ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai élelmiszer-biztonsági hatóság az érelmeszedést okozó, úgynevezett transz-zsírsavak használatának betiltására készül. A félkész ételekben megtalálható, mesterségesen előállított telített zsírok "nem biztonságosak" - állapította meg a Szövetségi Étel és Gyógyszerhatóság.

Az előítélet úgy tartja, hogy az amerikaiak szeretnek enni, és sokat - ezért is olyan sok a vészesen elhízott ember a tengerentúlon. A probléma azonban nem csak amerikai - a fejlett világban egyre inkább gondokat és hatalmas költségeket okoz az egészségügynek az elhízás.

Az egyik fő ok a mesterségesen előállított zsírsavakat tartalmazó félkész ételek túlzott fogyasztása.

A befolyásos amerikai élelmiszerhatóság, az FDA most közölte: a mesterséges, úgynevezett hidrogénezett eljárással előállított olajok, a félkész és készételekben előforduló transz-zsírok forrásai, "általában nem biztonságosak" az élelmiszerekben.

Az FDA közölte, hogy "az elérhető tudományos kutatási eredményekre és szakértői véleményekre" alapozza álláspontját.

A hatóság 60 napos konzultációs időszakot hirdetett meg - ennek során várja a véleményeket arról, hogy az élelmiszergyártók milyen gyorsan tudnának olyan termékek előállítására átállni, amelyek nem tartalmazzák a mesterséges transz-zsírokat.

Ha bevezetik a tilalmat, akkor a részben hidrogénezett olajokat nem lehetne az élelmiszergyártásban felhasználni.
Az amerikai hatóság azt mondta, hogy a tilalom nem vonatkozna az olyan transz-zsírokra, amelyek természetesen fordulnak elő egyes hús- és tejtermékekben.

Az elmúlt évtizedben a fogyasztóvédelmi csoportok kampányának köszönhetően sok gyártó önként korlátozta a mesterséges transz-zsírok használatát. Ezek azonban továbbra is előfordulnak például a kávé tejporokban, édességekben, pattogatott kukoricában, fagyasztott pizzában és margarinban.

A részletesebb információt tartalmazó élelmiszercimkék bevezetése nyomán, 2003 óta négyötödével kevesebb transz-zsírsavat fogyasztanak az amerikaiak, de még így is túlságosan sokat - jegyzi meg az FDA. A tilalommal évi 20 ezer szívroham és 7000 haláleset lenne megelőzhető - jegyezte meg az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság.