eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György

Washington harcol az egészségtelen ételek ellen

Az amerikai élelmiszer-biztonsági hatóság az érelmeszedést okozó, úgynevezett transz-zsírsavak használatának betiltására készül. A félkész ételekben megtalálható, mesterségesen előállított telített zsírok "nem biztonságosak" - állapította meg a Szövetségi Étel és Gyógyszerhatóság.

Az előítélet úgy tartja, hogy az amerikaiak szeretnek enni, és sokat - ezért is olyan sok a vészesen elhízott ember a tengerentúlon. A probléma azonban nem csak amerikai - a fejlett világban egyre inkább gondokat és hatalmas költségeket okoz az egészségügynek az elhízás.

Az egyik fő ok a mesterségesen előállított zsírsavakat tartalmazó félkész ételek túlzott fogyasztása.

A befolyásos amerikai élelmiszerhatóság, az FDA most közölte: a mesterséges, úgynevezett hidrogénezett eljárással előállított olajok, a félkész és készételekben előforduló transz-zsírok forrásai, "általában nem biztonságosak" az élelmiszerekben.

Az FDA közölte, hogy "az elérhető tudományos kutatási eredményekre és szakértői véleményekre" alapozza álláspontját.

A hatóság 60 napos konzultációs időszakot hirdetett meg - ennek során várja a véleményeket arról, hogy az élelmiszergyártók milyen gyorsan tudnának olyan termékek előállítására átállni, amelyek nem tartalmazzák a mesterséges transz-zsírokat.

Ha bevezetik a tilalmat, akkor a részben hidrogénezett olajokat nem lehetne az élelmiszergyártásban felhasználni.
Az amerikai hatóság azt mondta, hogy a tilalom nem vonatkozna az olyan transz-zsírokra, amelyek természetesen fordulnak elő egyes hús- és tejtermékekben.

Az elmúlt évtizedben a fogyasztóvédelmi csoportok kampányának köszönhetően sok gyártó önként korlátozta a mesterséges transz-zsírok használatát. Ezek azonban továbbra is előfordulnak például a kávé tejporokban, édességekben, pattogatott kukoricában, fagyasztott pizzában és margarinban.

A részletesebb információt tartalmazó élelmiszercimkék bevezetése nyomán, 2003 óta négyötödével kevesebb transz-zsírsavat fogyasztanak az amerikaiak, de még így is túlságosan sokat - jegyzi meg az FDA. A tilalommal évi 20 ezer szívroham és 7000 haláleset lenne megelőzhető - jegyezte meg az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×