Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Torkig vannak az adóemelésekkel a franciák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elegük van a franciáknak a szocialista kormány által az elmúlt nem egészen másfél év alatt végrehajtott adóemelésekből - ez derül ki egy nemrég közzétett közvélemény-kutatásból. A felmérés érdekessége, hogy a masszív elégedetlenség a jobb- és baloldali szavazókat egyaránt jellemzi.

Gyakorlatilag általánossá vált Franciaországban az elégedetlenség a kormány adópolitikája miatt. Egy, a CSA közvélemény-kutató által a napokban közzétett felmérés szerint a franciák nem kevesebb, mint 84 százaléka úgy nyilatkozik, hogy "személy szerint" torkig van az adóemelésekkel.

A problémát a társadalom minden szegmensében élesen érzékelik az emberek: a vezető beosztásúak körében a nyilatkozók 89 százaléka panaszkodik az adóemelésekre, a munkások körében ugyanez az arány 78 százalékos. A kérdés amúgy a politikai törésvonalakat is keresztbe metszi, a jobboldali szavazók körében 87 százalékra rúg a túlzottan magas adókat kifogásolók aránya, a baloldali pártokra voksolók körében pedig eléri a 73 százalékot.

A szocialisták hatalomra kerülése óta végrehajtott adóemelések, illetve adókedvezmények megvonása miatt kialakult helyzet miatt amúgy az Európai Bizottság vezetői is aggódnak, legutóbb a testület elnöke, José Manuel Barroso figyelmeztette a francia kormányt, mondván, az elvonások mértéke immár a gazdasági növekedést és a munkanélküliség elleni harcot is fenyegeti.

Választási győzelmét követően a szocialista többség sokáig azt hangoztatta, hogy az adóemelések kizárólag a társadalom leggazdagabb tagjait fogják érinteni, de például a túlórák adómentességének eltörlése elsősorban az egyszerű, gyakran minimálbéren fizetett dolgozókat sújtotta a leginkább.

A társadalmi hangulatot érzékelve Francois Hollande államfő néhány napja azt mondta egy tévéinterjúban, hogy az elvonások terén 2014-ben szünetet fognak tartani, de nyilatkozatát a miniszterelnök azonnal helyesbítette, mondván, jövőre csupán az adóemelések lassításáról lehet szó, esetleges szünetre pedig 2015-ben kerülhet sor. A megszorítási folyamatnak tehát távolról sincs vége, ráadásul küszöbön áll a jövő januártól bevezetendő áfa-emelés is, ami a mindennapi életet is megdrágítja majd.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a megkérdezettek 86 százaléka hallani sem akar további adóemelésekről, mint ahogy az sem, hogy egy másik, most vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 78 százaléka kifejezetten elégedetlen Francois Hollande államfő tevékenységével. Ez utóbbi közvélemény-kutatást végző Ifop intézet arra emlékeztet, hogy hasonló népszerűtlenségi szintet legutóbb Francois Mitterand szocialista köztársasági elnök produkált 1991 decemberében.