Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nairobi merénylet - amerikaiak és britek a terroristák között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két-három amerikai és egy brit állampolgár is részt vett a kenyai pláza elleni terrortámadásban - mondta az ország külügyminisztere. A napokon át tartó véres drámában több, mint 60 embert megöltek, a helyi katonaság az éjszaka is folytatta a tisztogatóakciót a bevásárlóközpontban.

Miközben a kenyai katonák üzletről-üzletre járva próbáltak végezni a terroristákkal a helyi elit és a külföldiek által látogatott Westgate bevásárlóközpontban, a kenyai külügyminiszter azt mondta, hogy nyugatiak is voltak a támadók között.

Amina Mohamed erről az amerikai közszolgálati csatornának, a PBS-nek adott interjújában beszélt.

A miniszter szerint 2-3 szomáli és arab származású, Minnesotából érkezett amerikai fiatal és legalább egy brit nő volt a terroristák között - utóbbi már több támadásban részt vett.

A brit média szerint a nő Samantha Lewthwaite, a 2005-ös londoni metrórobbantásokban meghalt egyik terrorista özvegye lehetett. Lewthwaite a hírek szerint Kenyában tartózkodott és a kenyai hatóságok más terrorcselekmények miatt kőrözték.

Az ostromban részt vevő katonák szerint a megölt támadók között volt egy fehér nő és egy üzletvezető is azt mondta, hogy egy fehér nő pisztolyt fogott egyik dolgozójára.

A 29 éves Lewthwaite, aki áttért az iszlám hitre, két éve bujkált Kelet-Afrikában - írta a Daily Telegraph.

A brit hatóságok azt is vizsgálják, hogy brit szóvivője van-e a támadást magára vállaló szomáliai iszlámista Al-Sabab csoportnak.

Vélhetően az Al-Sabab nevében, a Twitteren azt állították, hogy a mészárlásban két londoni férfi is részt vett, bár ezt nem sikerült megerősíteni.

Az éjszaka a kenyai hatóságok többször is azt mondták, hogy ellenőrzésük alá vonták az épületet, de reggel ismét lövöldözést lehetett hallani és úgy tűnt, hogy néhány támadót még mindig nem sikerült elfogni vagy megölni.

Éjszakai hivatalos adatok 62 halottat említettek és 69 olyan személyről számoltak be, akinek hollétéről nem tudtak.

Az ostrom idején a pláza melletti hindu templomot elsősegély állomásként használták. Hétfőn elterjedt a hír, hogy az egyik támadó kiszabadult és szentély felé tart, aminek nyomán többszáz ápoló és újságíró menekült el. Később kiderült, hogy kacsa volt a hír.

A tragédia megrázta Kenyát, még az államfő családjában is vannak halottak - unokaöccsét és annak menyasszonyát lőtték le.