eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

Nairobi merénylet - amerikaiak és britek a terroristák között

Két-három amerikai és egy brit állampolgár is részt vett a kenyai pláza elleni terrortámadásban - mondta az ország külügyminisztere. A napokon át tartó véres drámában több, mint 60 embert megöltek, a helyi katonaság az éjszaka is folytatta a tisztogatóakciót a bevásárlóközpontban.

Miközben a kenyai katonák üzletről-üzletre járva próbáltak végezni a terroristákkal a helyi elit és a külföldiek által látogatott Westgate bevásárlóközpontban, a kenyai külügyminiszter azt mondta, hogy nyugatiak is voltak a támadók között.

Amina Mohamed erről az amerikai közszolgálati csatornának, a PBS-nek adott interjújában beszélt.

A miniszter szerint 2-3 szomáli és arab származású, Minnesotából érkezett amerikai fiatal és legalább egy brit nő volt a terroristák között - utóbbi már több támadásban részt vett.

A brit média szerint a nő Samantha Lewthwaite, a 2005-ös londoni metrórobbantásokban meghalt egyik terrorista özvegye lehetett. Lewthwaite a hírek szerint Kenyában tartózkodott és a kenyai hatóságok más terrorcselekmények miatt kőrözték.

Az ostromban részt vevő katonák szerint a megölt támadók között volt egy fehér nő és egy üzletvezető is azt mondta, hogy egy fehér nő pisztolyt fogott egyik dolgozójára.

A 29 éves Lewthwaite, aki áttért az iszlám hitre, két éve bujkált Kelet-Afrikában - írta a Daily Telegraph.

A brit hatóságok azt is vizsgálják, hogy brit szóvivője van-e a támadást magára vállaló szomáliai iszlámista Al-Sabab csoportnak.

Vélhetően az Al-Sabab nevében, a Twitteren azt állították, hogy a mészárlásban két londoni férfi is részt vett, bár ezt nem sikerült megerősíteni.

Az éjszaka a kenyai hatóságok többször is azt mondták, hogy ellenőrzésük alá vonták az épületet, de reggel ismét lövöldözést lehetett hallani és úgy tűnt, hogy néhány támadót még mindig nem sikerült elfogni vagy megölni.

Éjszakai hivatalos adatok 62 halottat említettek és 69 olyan személyről számoltak be, akinek hollétéről nem tudtak.

Az ostrom idején a pláza melletti hindu templomot elsősegély állomásként használták. Hétfőn elterjedt a hír, hogy az egyik támadó kiszabadult és szentély felé tart, aminek nyomán többszáz ápoló és újságíró menekült el. Később kiderült, hogy kacsa volt a hír.

A tragédia megrázta Kenyát, még az államfő családjában is vannak halottak - unokaöccsét és annak menyasszonyát lőtték le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×