Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így ér véget a pláza-túszdráma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kenyai alenök arról beszélt hétfő éjszaka, hogy utolsó fázisába érkezett a nairobi plázába betört terroristák elleni akció. Az Al-Kaidával szimpatizáló, Szomáliából érkezett dzsihádista támadók több, mint 60 embert megöltek.

Magas rangú kenyai illetékesek arról beszéltek hétfő este, hogy már nem maradt túsz a nairobi Westgate bevásárlóközpontban, amelyet két napja rohantak le a szomáliai Al-Sabab dzsihádista csoport fegyveresei. A tisztogató akció - melynek során a katonák üzletről üzletre fésülték át a plázát - az éjszaka közepén is tartott.

Hétfőn 10 militánst sikerült elfogni és estig 3 támadót öltek meg a kenyai katonák, akik közül 11-en sebesültek meg. "Minden emeletet ellenőrzünk. Nem azért vagyunk itt, hogy péksüteménnyel etessük a támadókat, hanem hogy megbüntessük őket és végezzünk velük" - írta David Kimaiyo tábornok, a helyi rendőrfőnök a Twitteren.

A mikroblog oldalon az al-Sabab is aktív volt, és ott vállalta magára a felelősséget a mészárlásért és többször kommentálta az eseményeket. Az egyik posztban például azt mondta, hogy korábban figyelmeztették a kenyaiakat, hogy vonják ki csapataikat Szomáliából. A szervezet Twitter-lehetőségét később letiltották. (Kenya, amely Kelet-Afrika vezető gazdasága, más afrikai országokkal együtt az Al-Sabab és a káosz megfékezésével indokolta, hogy miért küldött katonákat a szomszédos országba.)

A pláza-túszdráma áldozatai között több külföldi, gyerekek és felnőttek is vannak. A brit hatóságok hat brit halottról beszéltek.
A kenyai kormány szerint külföldiek voltak a támadók között is - ahogy fogalmaztak: a világ minden részéről érkeztek. A brit hatóságok azt is vizsgálták, hogy nem voltak-e állampolgáraik a terroristák között és hogy az 2005-ös londoni merényletek egyik elkövetője özvegyének köze volt-e az akcióhoz.

Biztonsági illetékesek azt mondták a Reutersnek, hogy az egyik halott támadó egy fehér nő.

A Telegraph című lap arról írt, hogy a támadás kitervelője annyira forrófejű volt, hogy még Oszama bin Laden, az Al-Kaida vezetője is túl radikálisnak tartotta.

A néhai Al-Kaida vezér utolsó lakhelyén talált iratok szerint Bin Laden arra figyelmeztette Ahmed Abdi Godanét, hogy ne erőszakolja rá a szomáliai lakosságra a sárija törvényeket, amíg azok nem állnak készen. Emellett arra figyelmeztette, hogy kímélje a muzulmán polgári lakosságot.