Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felállítják a zátonyra futott Costa Concordiát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő héten kezdik meg azt a különleges mentesítő akciót, amelynek során felállítják, majd szétszerelik az olasz partoknál tavaly zátonyra futott Costa Concordia luxushajót. A balesetnek 32 - köztük magyar - áldozata is volt.

Több mint másfél éve fekszik az oldalára dőlve Giglio toszkániai sziget mellett a Costa Concordia sétahajó.

A több mint 300 méter hosszú luxus vízi jármű 2012 januárjában futott zátonyra - a hatóságok szerint a kapitány gondatlansága miatt - és a balesetben 32 ember vesztette életét. Köztük volt Fehér Sándor, a hajón dolgozó zenész, akit ügyvédje szerint kiképzés nélkül osztottak be mentésirányítónak.

Hétfőn több országból érkezett mérnöki csapat kezd bele a munkába, hogy felállítsák a hajót. Szerintük nem fordulhat elő, hogy a nagy nyomásnak kitett hajótest darabokra törne - még akkor sem, ha példa nélküli lesz az akció.

A projekt költségei meghaladják a félmilliárd eurót. A 114 ezer tonnás hajót hidraulikus emelőkkel és acélsodronyokkal próbálják majd egyenesbe hozni.

A hajótestnek ahhoz az oldalához, amely részben kilóg a vízből, hatalmas fémdobozokat forrasztottak. Némelyikük akkora, mint egy 11 emeletes ház - írta a Telegraph című lap. Ezeket vízzel töltik majd meg, hogy segítsék a hatalmas szerkezet visszabillentését.

A hajótest két hegyes gránitsziklára futott és a mérnökök nem tudják, mekkora erőt kell kifejteni, hogy lehúzzák róluk a Costa Concordiát.

A projekt dél-afrikai vezetője, Nick Sloane azt mondta: amint megkezdték a hajó mozgatását, nincs visszaút. A 26 országból érkezett 500 fős csapatnak be kell fejeznie, amit elkezd.

A terv az, hogy a Concordiát egy mesterséges tengerfenékre húzzák, ami hat acélplatformból és cementből áll.

A mentéshez használt eszközök építéséhez 30 ezer tonna acélt használtak fel. Az egész folyamat a tervek szerint 10-12 órát vesz majd igénybe. Gyorsabban nem lehet haladni, nehogy a terhelésnek kitett hajótest megrepedjen.

Mindeközben mini-tengeralattjárókkal figyelik a hajó külső és belső részeit, abban a reményben, hogy felfedezik két eltűnt ember, egy indiai pincér és egy olasz női utas holttestét.

Ha sikerült felállítani, akkor a Concordiát elvontatják és valószínűleg jövőre darabokra szedik. A hajó azután futott zátonyra, hogy Francesco Schettino kapitány túl közel ment a szigethez. A kapitányt többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberöléssel, hajótörés előidézésével és azzal vádolják, hogy elhagyta a hajót.