eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nehéz dolga lesz Obamának

Nehéz dolga lesz Barack Obamának a Kongresszusban. Az amerikai elnök, aki kénytelen volt azzal szembesülni, hogy több nemzetközi partnere sem áll ki mellette a tervezett szíriai légicsapások ügyében, ma féltucat tévéinterjút ad, hogy meggyőzze a képviselőket. Közben a korábban őt támogató Franciaország is finomított álláspontján.

Féltucat tévéinterjú az amerikai médiában hétfőn, országos fehér házi televíziós beszéd kedden, az első szíriai szavazás előestéjén. Ez Barack Obama hét eleji programja, miközben megpróbálja meggyőzni a képviselőket, hogy légicsapásokat kell végrehajtani a súlyos vegyi támadással vádolt szíriai kormányerők ellen.

Az AP szerint nehéz dolga lesz: a kongresszusi képviselők 6:1 arányban ellenzik a beavatkozást vagy óvakodnak tőle. "Attól, hogy odavágunk néhány Tomahawk-rakétát, még nem áll helyre a szavahihetőségünk" - mondta Mike McCaul texasi republikánus szenátor.

"Az elnök azt mondja, nagyon rövid lesz, aztán távozunk. Így kezdődnek a hosszú háborúk" - mondta a másik oldalról Loretta Sanchez kaliforniai demokratapárti képviselő.

Az AP felmérése szerint a kongresszusi alsóházi képviselők közel fele, a szenátoroknak pedig az egyharmada bizonytalan. "Csak azért, mert Asszad gyilkos diktátor, még nem biztos, hogy az ellenségei jobbak" - mondta Ted Cruz republikánus szenátor.

A napokban a New York Times arról írt: Washington számára egyre nagyobb gond, hogy a lázadó csoportok egy része ugyanolyan brutalitást tanúsít, mint Asszad elnök erői és hogy egyes csoportok az Al-Kaidához húznak. Az evangélikus keresztényeket képviselő amerikai politikusokat az is befolyásolhatja, hogy a hétvégén tömegesen menekültek a lakosok a világ egyik legrégebbi keresztény falujából, amely a lázadók kezére jutott.

Maalula egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol még a Jézus-korabeli arámi nyelvet. A helyiek szerint a mérsékelt szíriai lázadók és az Al-Kaidához húzó Dzsabhat al-Nuszra fegyveresei egymással karöltve foglalták el a falut, de később egymás ellen fordultak.

Washingtonban John Kerry külügyminiszter is tudja, hogy a kongresszusi képviselők nagy része szkeptikus és arról próbálta meggyőzni őket, hogy létezik egy számottevő mérsékelt ellenzék Szíriában. Ugyanakkor Obama egyik magasrangú tanácsadója kénytelen volt elismerni: nincs mindent kizáró bizonyíték arról, hogy az Asszad-rezsim a felelős a damaszkuszi vegyi támadásért. "A józan ész azonban azt mondja, hogy Asszad a felelős" - fejtegette vasárnapi tévéinterjúiban Denis McDonough.

Kerry arra is utalt, hogy nem zárják ki teljesen, hogy ENSZ-jóváhagyást kérjenek a Szíria elleni támadáshoz, miután az Amerikát korábban határozottan támogató Hollande francia elnök is erre utalt. "Nagyon odafigyelünk arra, amit barátaink mondanak" - válaszolta egy kérdésre párizsi sajtótájékoztatóján Kerry.

Vasárnap interjút adott egy amerikai újságírónak a szíriai elnök is, amivel minden bizonnyal befolyásolni akarja a kongresszusi szavazást. Bassar al-Asszad arra utalt nincs egyértelmű bizonyíték kormánya ellen és azt sugallta, hogy lázadók álhattak a vegyi támadás mögött. Emellett kilátásba helyezte: Szíria szövetségesei visszavághatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×