eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Libanont is magával ránthatja a szíriai konfliktus

Kezd regionális válsággá változni a szíriai konfliktus. Libanonban a becslések szerint egymillió menekült tartózkodik, Törökországban és Jordániában további egymillióan vannak, sokan pedig Irakban kerestek menedéket.

Egy átlagos napon 8 ezer ember érkezik Szíriából Libanonba, ahol sokan a korábban érkezett palesztinok menekülttáboraiban találnak hajlékra. A szomszédjához hasonlóan rivális felekezetek között megosztott Libanonban hivatalosan 720 ezer szíriai menekültet tartanak nyilván, de becslések szerint tovább 300 ezren tartózkodhatnak az országban - írja helyszíni riportjában a Telegraph brit lap.

Jordánia és Törökország mellett ironikus módon sokan Irakba menekültek. Az iraki háború idején sokan éppenséggel onnan érkeztek a béke szigetének számító Szíriába. Most 170 ezer szíriai költözött át a szomszédos országba, ahol még mindig nem sikerült békét teremteni.

Anas Ghaibeh, egy 28 éves szírai fiatal elmondta: azért menekült el, mert megvádolták, hogy a "terroristákat", azaz a lázadókat segíti. Elmondása szerint annyit tett, hogy ételt hordott a sokat támadott Homsz város egyik kerületébe.

"A libanoniak utálják a szíriaiakat, mert attól félnek, hogy elveszik a munkájukat" - mesélt hétköznapjairól. Éppenséggel azonban neki nincs munkája, bár legalább biztonságban él egy keresztény kerületben.

A Telegraph megjegyzi: 1948-ban, Izrael létrejötte idején a Libanonba menekült szunnita palesztinok érkezése nyomán felborult az állam törékeny etnikai és kulturális egyensúlya és ez 1975-ben polgárháborúhoz vezetett. Vajon ismét fellángolhat Libanonban is a felekezetek közötti konfliktus?

Az országban a politikai erők vagy Asszad szíriai elnök hívei (mint a Hezbollah), vagy az ellenségei. A sííta Hezbollah, amely rakétáival Izraelt fenyegeti és amelyet Irán is támogat, több ezer harcost küldött át a szomszédba a kormányerők megsegítésére.

Ezzel megszegte a libanoni pártoknak azt a tavalyi megállapodását, hogy a helyi erők nem avatkoznak be "regionális vagy nemzetközi konfliktusokba".

A feszültség jeleként a múlt hónapban egy öngyilkos merénylő 18 embert ölt meg egy mecsetnél Bejrútnak abban a kerületében, ahol a Hezbollah a legbefolyásosabb. Nyolc nappal később autóba rejtett bombák robbantak Tripoli város szunnita mecsetjei előtt.

Mint a Telegraph megjegyzi, az ENSZ már hazaküldte Libanonban dolgozó munkatársainak családtagjait. A brit külügyminisztérium pedig nem javasolja a Libanonba történő utazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×