Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nap kérdése: bűnös-e Berlusconi?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sorsdöntő lehet a törékeny koalíciós kormány számára Olaszországban a Legfelsőbb Bíróság mai döntése. A bírák ma közölhetik, hogy helybenhagyják-e egy alacsonyabb szintű bíróság döntését, amely adócsalás ügyében bűnösnek találta Silvio Berlusconi volt kormányfőt.

Börtönbe vonuljon-e Berlusconi és eltiltsák-e öt évre a közügyektől Itália egyik meghatározó politikusát? Erről dönt ma az Olasz Legfelsőbb Bíróság. Berlusconit alsóbb fokokon már bűnösnek mondták ki.

Feltételezések szerint ha a Legfelsőbb Bíróság is a médiamágnás ex-kormányfő ellen foglal állást, akkor az veszélybe sodorja a törékeny olasz koalíciós kormányt. A kabinetben Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt által delegált miniszterelnök és Berlusconi jobbközép Szabad Néppártja kormányoz együtt.

Kommentátorok szerint az öttagú bírói testület ma, vagy szerdán vagy talán csütörtökre csúsztatva hozhat döntést Berlsuconi ügyében.

Konzervatív képviselők szerint a minisztereknek tömegesen le kell mondaniuk, és le kell zárni az autópályákat, ha elítéli a volt kormányfőt.

Berlusconi és hívei régóta azt mondják, hogy a "baloldali vizsgálóbírók" 20 éve hajtóvadászatot tartanak ellene és el akarták üldözni a hatalomból.

A baloldali PD tagjai sincsenek azonban elragadtatva a koalíciótól. A pártban sok széthúzó frakció versenyez egymással és sok tag nehezen tudja megemészteni, hogy folytassák a kormányzást a régi ellenséggel azután, ha őt bűnösnek találják.

Enrico Letta miniszterelnök azonban elmagyarázta: miért nem kell újabb kormányválságtól tartani. A februári, nem egyértelmű eredménnyel zárult választások után a nagy nehezen tető alá hozott koalíció egyik pártja sem akar újabb választásokat.

"Nem félek, Olaszország stabilabb, mint sokan képzelik" - mondta Letta.

Az, hogy az eddig pártját önmérsékletre kényszerítő Berlusconi politikai földcsuszamlást indítana-e el, ha helybenhagynák ítéletét, nem világos. Annyit azonban elmondott: ragaszkodna ahhoz, hogy börtönbe vonuljon, nem akarna házi őrizetben maradni vagy közmunkát végezni.

Az Olasz Legfelsőbb Bíróság tovább húzhatja az ügyet: vagy elítéli az ex-kormányfőt, vagy felmenti, vagy formai okokra hivatkozva visszaküldheti az ügyet a fellebbviteli bíróságnak.