eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

Kijött a válságból az autóipar?

A nemzetközi pénzügyi válság erősen megtépázta a német autóipart is, amely a német gazdasági élet egyik húzóága. A luxuskocsik gyártására szakosodott Daimler konszern vezetője azonban most úgy vélte, fellendülőben van a nemzetközi gépkocsi-piac.

A Daimler konszern vezetője a cég első félévben elért eredményeiből azt szűrte le, hogy véget ért az autóipart gúzsba kötő válság, mert kezd lendületbe jönni a felvevő piac. Dieter Zetsche stuttgarti sajtóértekezletén úgy fogalmazott, az amerikai és a kínai vásárlók ismét egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a Mercedes kocsik iránt, de Nyugat-Európában is túljutottak a mélyponton.

A német gépkocsikból tavaly az uniós országok piacain 11 milliót adtak el, ami csaknem 3 millióval maradt el a korábbi évek átlagától. Dieter Zetsche utalt arra is, hogy mind több Mercedes-gyártmányra érkezik megrendelés a német kereskedőktől is.

 A Daimler cég müncheni versenytársa, a BMW főnöke, Norbert Reithofer már óvatosabban ítélte meg a jövő kilátásait: szerint a legjobb esetben is csak jövő év nyarától várható a fellendülés a nyugat-európai autópiacon.

Hasonló szellemben nyilatkoztak Ingolstadtban, az Audi központjában is, ahol csupán annyit állapítottak meg, hogy a piac stabilizálódni látszik. Ugyanerre az álláspontra helyezkedett a német autógyárak szövetségének elnöke is és rámutatott arra, hogy még a pénzügyi örvénybe került dél-európai országokból is lassan szaporodnak a német gyártók címére érkező megrendelések. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×