eur:
394.43
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Spórolnak a nyaraláson a franciák

Idén is rányomja bélyegét a gazdasági válság a vakációzásra Franciaországban: a különböző felmérésekből az derül ki, hogy a franciáknak egyre kevesebb pénzük marad a nyári kikapcsolódásra.

Az Ipsos közvéleménykutató nemrég készült felmérése szerint idén a franciák 62 százaléka tervez nyári vakációzást, ami nem kevesebb, mint nyolc százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, másrészt azt jelenti, hogy csaknem 40 százalékuk otthon nyaral.

A válság másik hatásaként az emberek idén a tavalyi, ugyancsak meglehetősen gyötrelmesnek számító évhez képest még inkább meghúzzák a nadrágszíjat: a Protourisme nevű, a turisták magatartásának kutatására szakosodott intézet igazgatója szerint tízből négy-öt francia úgy nyilatkozik, hogy idén biztosan kevesebbet fog költeni nyaralásra, mint tavaly. Didier Arino ezt azzal magyarázza, hogy az elmúlt egy évben a középosztály jövedelme hét százalékkal zsugorodott, aminek az egyik leglátványosab következménye az, hogy a felnőtt franciák egyharmada idén a szülőknél vagy barátoknál fog nyaralni, hogy ne kelljen a méregdrága szállásért fizetniük. Az idős szülők a máshol nyaraló családtagoknak is kénytelenek besegíteni: a vakációzó felnőttek tíz százaléka esetében vagy saját nyaralójukat adják kölcsön, vagy pedig a nyaralás költségeinek egy részét vállalják át.

A kutatási adatok meglehetősen kusza képet adnak arról, hogy egy háztartás idén átlagosan mekkora összeget szán a vakációzásra. A legoptimistább végösszeget a már említett Protourisme számolta ki, szerintük az árak emelkedése miatt az idei átlagbüdzsé 1340 euróra, mai árfolyamon 393 ezer forintra rúg, ami 183 euróval haladja meg a tavalyi 1157 eurós átlagot, amúgy pedig 90 euró híján egy havi bruttó minimálbérnek felel meg. Egy másik felmérés ugyanezt az átlagot 1015 euróra teszi, ami, ha igaz, 12 százalékos visszaesést jelent 2012-höz képest.

A Protourisme kalkulációja kapcsán az intézet vezetője mindenesetre figyelmeztetett, az összképet nagymértékben árnyalja az a tény, hogy a vakációra utazók 53 százaléka kevesebb, mint ezer eurót tud a nyaralásra szánni.

A fenti helyzetkép után nem meglepő, hogy a nyaralók 73 százaléka idén Franciaországban pihen, és többségük lehetőleg saját lakóhelyéhez közel eső üdőlőhelyet választ. De a külföldre távozók sem mennek túlságosan messzire, egy felmérés szerint 38 százalékuk a szomszédos Spanyolországot, 17 százalékuk a jelenleg kifejezetten olcsó desztinációnak számító Görögországot választotta, közel 8 százalékuk pedig az ugyancsak szomszédos Olaszországba utazott vagy utazik. A nyaralók egy része idén Montenegró iránt érdeklődik, mások Horvátországban, Marokkóban vagy Tunéziában igyekeznek feledni, hogy idén csaknem június végéig kellett várni egy kis tartós jó időre Franciaországban.

Apropó időjárás: egy néhány napja megjelent felmérésből az derül ki, hogy a vakációra utazók 67 százaléka kizárólag az árak alapján dönt a desztinációról. Hogy ott majd esni fog az eső vagy süt a nap, másodrangú kérdésnek számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×