eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fellégezhetnek a várakozó páciensek

Szlovákiában hamarosan megoldódhat a fizetős vizsgálatokkal visszaélő orvosok problémája. Az ellenzéki Most-Híd párt javaslatát az egészségügyi miniszter is támogatja.

A szlovák egészségügyi minisztérium is helyesli az ellenzéki Most-Híd három képviselője által beterjesztett javaslatát arról, hogy két elsőbbségi orvosi vizsgálat között legalább két órányi idő teljen el annak érdekében, hogy a nem fizetős páciensek is bejussanak. A párt képviselői szerint ugyanis egyes orvosok visszaélnek a jelenlegi helyzettel, amelyben az előre bejelentkező és külön elsőbbségi díjat fizető pácienseket előnyben részesítik, a többi, sorban várakozó beteg rovására.

Egy felmérésre hivatkozva Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, aki maga is orvos, azt állítja, hogy több orvos visszaél az elsőbbségi kivizsgálások rendszerével, és a páciens emiatt fizet, vagyis "megvásárolja" az elsőbbség jogát, vagy pedig kénytelen elég sokat várakozni a rendelő előtt. A tapasztalatok szerint elsősorban az idősek és szociálisan hátrányos helyzetűek a kárvallottjai a helyzetnek, mivel nincs pénzük az elsőbbségi kivizsgálásra, melynek árát az adott megye önkormányzata határozza meg.

Az elsőbbségi kivizsgálás ára 3-10 euró körül mozog, és a törvény szerint az ilyen kivizsgálások legfeljebb a rendelési idő egynegyedét foglalhatják le. Ezt a gyakorlatban viszont úgy oldják meg, hogy minden óra első negyedórájában hívják be az elsőbbségi, tehát fizetős pácienseket, ám ha elhúzódó vizsgálatról van szó, a fennmaradó időt szintén az elsőbbségi betegekre fordítják, és előfordul, hogy az egyszerű páciensek, akik nem vásároltak magunknak elsőbbségi jogot, órákig várakoznak, gyakran fölöslegesen, mert aznap már sorra sem kerülnek.

Az új javaslat szerint elsőbbségi betegfogadási időszak között legalább két órányi időszakot kell biztosítani a nem fizetős páciensek számára is. A jelenlegi szabályozás ugyanis nem részletezi, miként kell beosztani a rendelési időt.

A SME napilapban Zuzana Èi¾máriková, az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az egészségügyi tárca vezetője, Zuzana Zvolenská találkozott a Híd képviselőjével és támogatja a javaslatot. A parlament a nyári szünet után fog foglalkozni a javaslattal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×