eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György

Munkanélküli fiatalok összetört álma

Az európai fiatalok számára egyre nehezebben elérhető álommá válik a saját otthon, a nyugdíj és az önálló élet - írja a Guardian a fiatalkorú munkanélküliségről szóló elemzésében. Merkel német kancellár a napokban az egyik legégetőbb problémának nevezte a fiatalok munkanélküliségét.

Több száz eredménytelen motivációs levél, egy rövid állás egy laboratóriumban és alkalmanként 150 euró azért, hogy más helyett megírjon egy dolgozatot - így próbál megélni a fiatal diplomás molekuláris biológus Görögországban.

Argyro Paraskeva nincs egyedül - írja a Guardian. Friss adatok szerint öt és félmillió 25 év alatti európai keres munkát és táboruk hónapról hónapra gyarapodik. Hiába magasan képzettek, nemhogy a szakmájukban való elhelyezkedésről, de más állásról sem mernek álmodni.

Az EU-vezetők a múlt heti csúcson 6 milliárd eurós programot jelentettek be, amellyel a fiataloknak teremtenének munkahelyeket, képzést és szakmai gyakorlatot nyújtanának. Angela Merkel, német kancellár foglalkoztatási csúcstalálkozót hívott össze.

Sokak számára már elkeserítő a helyzet. Görögországban a 25 év alattiak közel 70 százaléka munkanélküli, Spanyolországban az arány meghaladja az 56 százalékot, Olaszországban 40 százalék körül áll. A hasonló korú francia fiatalok negyedének nincs állása. A legszerencsésebbek a németek, mert közülük csak 7, 5 százaléknak nincs munkája, a szomszédos Ausztriában pedig 8, 7 százaléknak.

A képet árnyalja, hogy egyes országokban a munkanélküliek közé sorolják a diákokat is.

Újabban a gazdaságilag inaktívak kategóriájáról is beszélnek, amely Francois Hollande francia elnök szerint 14 milliós - olyan fiatalokról van szó, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak. Kortársaik egy része közben ideiglenes, alacsonyan fizetett állások között sodródik.

Egy olyan generációról van szó, amely magasan képzett: Spanyolországban a fiatalok 40 százaléka, Görögországban 30, Olaszországban 20 százaléka diplomás.

Az állástalanság nem csak azt jelenti, hogy ezek a fiatalok most nehéznek érzik az életüket. Nem fizetnek nyugdíj-hozzájárulást és társadalombiztosítási járulékokat, szakmai hálózatuk beszűkült és függetlenségüket sem szerzik meg, mivel a szüleikkel élnek. További súlyos csapás a társadalomra a visszaeső születési ráta.

A Guardiannek nyilatkozó görög diplomás lány azt mondta, hogy tavaly három hónap alatt keresett 300 eurót, majd négy hónapig semmit, majd 250-et. Hetente 30 eurót költ - az is jobbára a szülei pénze. 29 éves és beteg szüleivel él, akik vele ellentétben dolgoznak. Segélyre nem jogosult, mert eddig szinte csak feketemunkát végzett.

A család lett az első számú szociális védőháló - mondta a 21 éves Andrea Pareschi politológus. Sok fiatal a tanulásba menekül - azokban az országokban, ahol nincs tandíj. "Így legalább nem érzed azt, hogy nem csinálsz semmit" - mondta egy 26 éves olasz diáklány, aki hozzátette: utána azonban nincs munka. Mások elvándorolnak: csak Görögországból 2010 óta 120 ezer friss diplomás orvos, mérnök, informatikus és kutató távozott. Az Olaszországból kiinduló kivándorlás tavaly 30 százalékkal megugrott és a távozók fele 20-40 év közötti, jelentős részben diplomás ember volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×