Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarul is kampányol a szlovák elnökjelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Radoslav Procházka, a jövő évi szlovákiai államfőválasztások egyik jelöltje magyar nyelvű óriásplakátokon is kampányol az ország déli járásaiban. Erre szlovák elnökjelölt részéről még nem volt példa.

Radoslav Procházka - aki a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben jutott a pozsonyi parlamentbe, később azonban szembekerült a párt vezetőségével, és jelenleg független képviselő - az MVK közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése szerint jelenleg a harmadik legesélyesebb államfőjelöltnek számít. Egy másik ügynökség, a Focus napokban közzétett, június elején készített felmérése viszont azt mutatja, a képviselő nem tartozik az esélyesek közé.

A korábban ügyvédként dolgozó, 41 éves szlovák politikus júniusban jelezte, hogy indulni kíván az államfőválasztáson, de a jelöléshez szükséges 15 ezer aláírás összegyűjtését még nem kezdte el, kampányplakátjai azonban, több más jelölthöz hasonlóan, már megjelentek az utcákon.

Az angolul kiválóan beszélő, a Yale Egyetemen jogi diplomát szerzett politikus a legfiatalabb potenciális elnökjelölt. Eddigi kampánya is erre épül, a személyét népszerűsítő óriásplakátokon a "Fiatal elnököt? Miért ne!" felirat olvasható, az ország déli járásaiban magyarul is.

Radoslav Procházka - saját szavai szerint - természetesnek tartja, hogy azokon a területeken, ahol nem csupán szlovák anyanyelvű lakosság él, saját nyelvükön is megszólítsa az embereket, így kerültek a déli járásokba magyar, a keleti országrészbe pedig ruszin nyelvű óriásplakátok is.

Szlovákiában 2014 tavaszán tartanak államfőválasztást, ezen a jelenlegi elnök, a már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovic a hatályos szlovák törvények értelmében már nem indulhat. Az elemzők Robert Fico jelenlegi és Iveta Radicová korábbi kormányfőt tartják a legesélyesebbnek az elnöki posztért indulók között. A sajtó már korábban - biztos pártforrásokra hivatkozva - megírta, hogy Robert Fico valúszínűleg indulni készül az államfőválasztáson, ezt az információt a kormányfő nem erősítette meg, de határozottan nem is cáfolta. Iveta Radicová viszont már többször is kizárta annak lehetőségét, hogy indulna, mint mondta, elege van a politikából.