eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarul is kampányol a szlovák elnökjelölt

Radoslav Procházka, a jövő évi szlovákiai államfőválasztások egyik jelöltje magyar nyelvű óriásplakátokon is kampányol az ország déli járásaiban. Erre szlovák elnökjelölt részéről még nem volt példa.

Radoslav Procházka - aki a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben jutott a pozsonyi parlamentbe, később azonban szembekerült a párt vezetőségével, és jelenleg független képviselő - az MVK közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése szerint jelenleg a harmadik legesélyesebb államfőjelöltnek számít. Egy másik ügynökség, a Focus napokban közzétett, június elején készített felmérése viszont azt mutatja, a képviselő nem tartozik az esélyesek közé.

A korábban ügyvédként dolgozó, 41 éves szlovák politikus júniusban jelezte, hogy indulni kíván az államfőválasztáson, de a jelöléshez szükséges 15 ezer aláírás összegyűjtését még nem kezdte el, kampányplakátjai azonban, több más jelölthöz hasonlóan, már megjelentek az utcákon.

Az angolul kiválóan beszélő, a Yale Egyetemen jogi diplomát szerzett politikus a legfiatalabb potenciális elnökjelölt. Eddigi kampánya is erre épül, a személyét népszerűsítő óriásplakátokon a "Fiatal elnököt? Miért ne!" felirat olvasható, az ország déli járásaiban magyarul is.

Radoslav Procházka - saját szavai szerint - természetesnek tartja, hogy azokon a területeken, ahol nem csupán szlovák anyanyelvű lakosság él, saját nyelvükön is megszólítsa az embereket, így kerültek a déli járásokba magyar, a keleti országrészbe pedig ruszin nyelvű óriásplakátok is.

Szlovákiában 2014 tavaszán tartanak államfőválasztást, ezen a jelenlegi elnök, a már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovic a hatályos szlovák törvények értelmében már nem indulhat. Az elemzők Robert Fico jelenlegi és Iveta Radicová korábbi kormányfőt tartják a legesélyesebbnek az elnöki posztért indulók között. A sajtó már korábban - biztos pártforrásokra hivatkozva - megírta, hogy Robert Fico valúszínűleg indulni készül az államfőválasztáson, ezt az információt a kormányfő nem erősítette meg, de határozottan nem is cáfolta. Iveta Radicová viszont már többször is kizárta annak lehetőségét, hogy indulna, mint mondta, elege van a politikából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×