Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerika a szövetségesei után is kémkedett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Veszélybe került-e az Európai Uniós és az Egyesült Államok között tervezett történelmi kereskedelmi paktum? Ezt találgatták kommentátorok azután, hogy a Spiegel című német magazin megszellőztette: az amerikai hírszerzés lehallgatta az EU irodáit és hozzáfért magasrangú illetékesek e-mailjeihez.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA nemcsak azokat a magánszemélyeket hallgatta le vagy figyelte kommunikációját, akiket azzal gyanúsított, hogy a terroristákkal szimpatizálnak - állítja a Spiegel. A magazin szerint olyan anyagok kerültek a birtokába a szivárogtató ex-alkalmazott, Edward Snowden jóvoltából, amelyek szerint lehallgatták az EU washingtoni és New Yorkban található ENSZ-irodáit. Brüsszelben annak az épületnek a telefon és email-kommunikációját figyelték, amely otthont ad az uniós csúcstalálkozóknak.

A magazin nem említ forrásokat, de azt írja, hogy öt évvel ezelőtt az EU biztonsági személyzete olyan megválaszolatlan hívásokra lett figyelmes, amelyeket a brüsszeli NATO-központon belül található NSA-irodákból indítottak.

A Spiegel szerint főként Németország után kémkedett a tengerentúli szövetséges. Berlinben és Párizsban is magyarázatot követeltek a megfigyelés miatt.

Washington és Brüsszel a tervek szerint a héten tárgyalásokat kezd egy átfogó és történelmi szabadkereskedelmi egyezményről, amelynek előkészítése évekig tarthat. Magasrangú uniós vezetők amiatt aggódnak, hogy rányomja bélyegét a tárgyalásokra az a tény, hogy az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei után kémkedett.

Európai Parlamenti képviselők magyarázatot akarnak hallani José Manuel Barosso bizottsági elnöktől és Herman Van Rompuytól, az Európai Tanács elnökétől, hogy milyen lépéseket tesznek a kémügy kezelésére.

"Ennek azonnal véget kell vetni. Az amerikai adatgyűjtési mánia újabb határt lépett át az EU-illetékesek lehallgatásával." - mondta Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője. Rajta kívül még egy sor illetékes követelt magyarázatot.

A Snowden-anyagok szerint az EU-követségek mellett az amerikaiak lehallgatták a francia, olasz és görög nagykövetséget is. A washingtoni EU-képviseleten pédául egy kémprogramot telepítettek arra a faxgépre, amellyel kódolt üzeneteket küldtek vissza Európába.