eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megszorítás szlovák módra

A szlovák kormány egyre komolyabban fontolgatja a luxusingatlan-adó bevezetését és a családi támogatások megkurtítását. A Fico-kabinet így akarja csökkenteni az államháztartás hiányát, az intézkedések már jövőre életbe léphetnek.

A luxusingatlan-adó bevezetésének gondolatát már többször is felvetette az egyedül kormányozó Smer párt, most azonban már egyre nyilvánvalóbb, hogy csupán idő kérdése, mikor vezeti be a kormány a gazdagokat sújtó intézkedést. Robert Fico kormányfő és Peter Kazimir a pénzügyi tárca vezetője a hétvégi televíziós és rádiós politikai vitaműsorokban jelezték, hogy már folynak a jogszabály előkészületeinek munkálatai.

A luxusingatlan-adóval kapcsolatban Fico kijelentette, hogy a tervezett intézkedés az egyszerű családi házak tulajdonosait nem érintené, csupán a több tízmillió euró értékű luxusvillákra vonatkozna. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ebből a forrásból mekkora bevételre számít a költségvetés és hol húznák meg az értékhatárt.

Fico szerint a jövő évi megszorítások már kisebb mértékűek lesznek, mint az ideiek, amikor több mint egymilliárd euró hiányt kellett pótolni, jövőre mintegy 500-600 millió euróról kell gondoskodni - jelentette ki Fico. Rámutatott, hogy a kormány nem remélt sok hasznot a havi 3300 eurón felül keresők tavaly bevezetett külön megadóztatásától, ám ez az intézkedés több tízmillió eurót hozott az államkasszába és segített csökkenteni a hiányt.

A kormány a családtámogatásokon is akar spórolni. Részben a tehetősebb rétegektől vonnák meg a családi pótlék egy részét, de ebben az esetben sem mondott konkrét jövedelemhatárt a kormányfő. Az állami költségvetés évente több mint egymilliárd eurót fordít erre a célra.

A családtámogatásokat csökkenteni akarja a legszegényebbek körében is, a Fico szerint "fenntarthatatlan az az állapot, hogy valakinek azért van 10-11 gyereke, hogy megéljen". Elképzelhetőnek tartja például, hogy a születéskor járó egyszeri támogatás csak az első három gyermek esetében járjon. A szociális ügyi tárca 2-3 héten belül készíti el a részletes javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×