Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszorítás szlovák módra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák kormány egyre komolyabban fontolgatja a luxusingatlan-adó bevezetését és a családi támogatások megkurtítását. A Fico-kabinet így akarja csökkenteni az államháztartás hiányát, az intézkedések már jövőre életbe léphetnek.

A luxusingatlan-adó bevezetésének gondolatát már többször is felvetette az egyedül kormányozó Smer párt, most azonban már egyre nyilvánvalóbb, hogy csupán idő kérdése, mikor vezeti be a kormány a gazdagokat sújtó intézkedést. Robert Fico kormányfő és Peter Kazimir a pénzügyi tárca vezetője a hétvégi televíziós és rádiós politikai vitaműsorokban jelezték, hogy már folynak a jogszabály előkészületeinek munkálatai.

A luxusingatlan-adóval kapcsolatban Fico kijelentette, hogy a tervezett intézkedés az egyszerű családi házak tulajdonosait nem érintené, csupán a több tízmillió euró értékű luxusvillákra vonatkozna. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy ebből a forrásból mekkora bevételre számít a költségvetés és hol húznák meg az értékhatárt.

Fico szerint a jövő évi megszorítások már kisebb mértékűek lesznek, mint az ideiek, amikor több mint egymilliárd euró hiányt kellett pótolni, jövőre mintegy 500-600 millió euróról kell gondoskodni - jelentette ki Fico. Rámutatott, hogy a kormány nem remélt sok hasznot a havi 3300 eurón felül keresők tavaly bevezetett külön megadóztatásától, ám ez az intézkedés több tízmillió eurót hozott az államkasszába és segített csökkenteni a hiányt.

A kormány a családtámogatásokon is akar spórolni. Részben a tehetősebb rétegektől vonnák meg a családi pótlék egy részét, de ebben az esetben sem mondott konkrét jövedelemhatárt a kormányfő. Az állami költségvetés évente több mint egymilliárd eurót fordít erre a célra.

A családtámogatásokat csökkenteni akarja a legszegényebbek körében is, a Fico szerint "fenntarthatatlan az az állapot, hogy valakinek azért van 10-11 gyereke, hogy megéljen". Elképzelhetőnek tartja például, hogy a születéskor járó egyszeri támogatás csak az első három gyermek esetében járjon. A szociális ügyi tárca 2-3 héten belül készíti el a részletes javaslatot.