Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeres magyar Egérfogó Londonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap este telt ház előtt mutatta be Londonban Agatha Christie patinás krimijét, az Egérfogót a kecskeméti Katona József Színház társulata. Magyar nyelvű előadás először hangzott el London színházi negyedében, a West Enden - ha csak egyetlen alkalommal is.

Színháztörténeti érdekesség, hogy Agatha Christie fondorlatos krimijét, az Egérfogót, hatvan éve megszakítás nélkül, napról napra előadják Londonban, nézők megújuló nemzedékei és külföldi turisták ezrei előtt. A hatvanadik évfordulón a St. Martin's Theatre vendégjátékra hívott meg néhány olyan külföldi társulatot, amely játssza az Egérfogót.

A krimi Kecskeméten a 2011-2012-es évadban szerepelt műsoron. A különleges alkalomnak hamar híre kelt a londoni magyar közösség berkein belül, s vásárolni kezdték a színház szokott árazású, nem éppen olcsó jegyeit régebben Angliában élők éppúgy, mint az újabban érkezett, több tízezer fős vendégmunkás társadalom tagjai. A nézőtér vasárnap este megtelt, főleg a fiatalabb korosztályhoz tartozókkal.

Az Egérfogó Agatha Christie leghíresebb színműve. Hatvan évvel ezelőtt az írónő, kedves ötletként, unokája Matthew Pritchard kilencedik születésnapja alkalmából neki ajándékozta az előadások szerzői díjait. Azt még a gazdag fantáziájú detektívregény-író sem sejtette, hogy ez a közepes minőségű, de szórakoztató bűnügyi darab - sokadik szereposztásban - hatvan éven át egyfolytában műsoron marad, és óriási jövedelmet hoz a közben idős úrrá felnőtt unokának. Boldog az a színház, ahol hatvan évig nem kell új díszleteket terveztetni, új műsorpolitikán gondolkodni.

A vendégszereplő kecskeméti társulat Londonhoz méltó előadással örvendeztette meg a közönséget. Cseke Péter rendezése nyomán kellően angolos volt a miliő, s minden szereplőre hihetően terelődött rá a gyilkosság elkövetésének gyanúja. Kiss Jenő a kurta angol pipájával igazi brit nyugdíjas őrnagynak tűnt, s a társulat másik örökös tagjáról, a bő tweed kosztümjében zsémbeskedő Réti Erikáról azt hihettük, hogy majd ő deríti fel a gyilkosság nyitját. De a fordulatos történet nem erről szólt. Gyanússá vált a vidéki szálloda fiatal menedzser párja, karakterábrázolásukat finom eszközökkel oldotta meg Danyi Judit és Ferencz Bálint. Danyi Judit valóságos férje, Hegedűs Zoltán örömmel komédiázott az excentrikus Mister Paravicini szerepében. A fiatal Csémy Balázs nem hiába Kecskemét kedvence, megnyerő volt mint hóbortos bohém, s megrendítő mint egy emberi dráma áldozata. Téby Zita érdekes személyiséget villantott fel, Szemenyei János, a nyomozó Trotter rendőr őrmester szerepében pedig már az első pillanatban sejttette, hogy körötte valami nincs rendben.

Bár Agatha Christie nem Shakespeare, még csak Molnár Ferenci magasságokba sem emelkedik, a közönség vastapssal köszönte meg, hogy Londonban igazi magyar színházi élményben részesülhetett, hiszen a brit fővárosban legfeljebb alkalmi magyar nyelvű kamaraelőadásokat láthat. De május 12-én vasárnap, bizonyára százak mennek el Londonban a Kaláka Együttes és az Állami Népi Együttes családi napjára, hogy ismét úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének Magyarországon.