eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sikeres magyar Egérfogó Londonban

Vasárnap este telt ház előtt mutatta be Londonban Agatha Christie patinás krimijét, az Egérfogót a kecskeméti Katona József Színház társulata. Magyar nyelvű előadás először hangzott el London színházi negyedében, a West Enden - ha csak egyetlen alkalommal is.

Színháztörténeti érdekesség, hogy Agatha Christie fondorlatos krimijét, az Egérfogót, hatvan éve megszakítás nélkül, napról napra előadják Londonban, nézők megújuló nemzedékei és külföldi turisták ezrei előtt. A hatvanadik évfordulón a St. Martin's Theatre vendégjátékra hívott meg néhány olyan külföldi társulatot, amely játssza az Egérfogót.

A krimi Kecskeméten a 2011-2012-es évadban szerepelt műsoron. A különleges alkalomnak hamar híre kelt a londoni magyar közösség berkein belül, s vásárolni kezdték a színház szokott árazású, nem éppen olcsó jegyeit régebben Angliában élők éppúgy, mint az újabban érkezett, több tízezer fős vendégmunkás társadalom tagjai. A nézőtér vasárnap este megtelt, főleg a fiatalabb korosztályhoz tartozókkal.

Az Egérfogó Agatha Christie leghíresebb színműve. Hatvan évvel ezelőtt az írónő, kedves ötletként, unokája Matthew Pritchard kilencedik születésnapja alkalmából neki ajándékozta az előadások szerzői díjait. Azt még a gazdag fantáziájú detektívregény-író sem sejtette, hogy ez a közepes minőségű, de szórakoztató bűnügyi darab - sokadik szereposztásban - hatvan éven át egyfolytában műsoron marad, és óriási jövedelmet hoz a közben idős úrrá felnőtt unokának. Boldog az a színház, ahol hatvan évig nem kell új díszleteket terveztetni, új műsorpolitikán gondolkodni.

A vendégszereplő kecskeméti társulat Londonhoz méltó előadással örvendeztette meg a közönséget. Cseke Péter rendezése nyomán kellően angolos volt a miliő, s minden szereplőre hihetően terelődött rá a gyilkosság elkövetésének gyanúja. Kiss Jenő a kurta angol pipájával igazi brit nyugdíjas őrnagynak tűnt, s a társulat másik örökös tagjáról, a bő tweed kosztümjében zsémbeskedő Réti Erikáról azt hihettük, hogy majd ő deríti fel a gyilkosság nyitját. De a fordulatos történet nem erről szólt. Gyanússá vált a vidéki szálloda fiatal menedzser párja, karakterábrázolásukat finom eszközökkel oldotta meg Danyi Judit és Ferencz Bálint. Danyi Judit valóságos férje, Hegedűs Zoltán örömmel komédiázott az excentrikus Mister Paravicini szerepében. A fiatal Csémy Balázs nem hiába Kecskemét kedvence, megnyerő volt mint hóbortos bohém, s megrendítő mint egy emberi dráma áldozata. Téby Zita érdekes személyiséget villantott fel, Szemenyei János, a nyomozó Trotter rendőr őrmester szerepében pedig már az első pillanatban sejttette, hogy körötte valami nincs rendben.

Bár Agatha Christie nem Shakespeare, még csak Molnár Ferenci magasságokba sem emelkedik, a közönség vastapssal köszönte meg, hogy Londonban igazi magyar színházi élményben részesülhetett, hiszen a brit fővárosban legfeljebb alkalmi magyar nyelvű kamaraelőadásokat láthat. De május 12-én vasárnap, bizonyára százak mennek el Londonban a Kaláka Együttes és az Állami Népi Együttes családi napjára, hogy ismét úgy érezzék magukat, mintha otthon lennének Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×