eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Feldühítették Barack Obamát

Barack Obama elnök dühös, mert a szenátusi republikánusok megtorpedózták fegyverreformja egyik elemét.

Mindössze pár napja annak, hogy a szenátusi republikánusok megakadályozták annak a törvényjavaslatnak az elfogadását, amely előírta volna a fegyvervásárlók múltjának szigorúbb ellenőrzését.

Obama elnök nem rejtette el dühét, és azt mondta: "szégyenletes volt, ami a szenátusban folyt". A javaslat, amely szerint szigorúbban ellenőrizték volna az online illetve a fegyvervásárokon fegyvereket beszerző személyeket, hat szavazat híján bukott meg - ennyi hiányzott a szükséges többséghez.

"Sok szenátor nem tudja megmagyarázni, miért nem akarja megnehezíteni, hogy a bűnözők vagy súlyos elmebetegségben szenvedők pisztolyt vásárolhassanak. Ez most kinek a győzelme?" - tette fel a kérdést oldalán egy apával, akinek fiát tavaly a sokkoló newtowni iskolai mészárlásban ölte meg egy labilis idegzetű fiatalember.

A szenátus nem fogadta el az úgynevezett "támadó fegyverek" - általában háborús fegyverekre emlékeztető automata gépkarabélyok - tilalmát sem.

Kommentátorok szerint a korlátozást akarók több okból voltak sikertelenek. Az egyik a lobbicsoportok hatalma. Az NRA - a Fegyvertartók Országos Szövetsége nemcsak egyes szentárokra tud nyomást gyakorolni, de az egyes választókörzetekben komoly támogatói bázist tudott kiépíteni. Néhány demokrata szenátor is a javaslatok ellen szavazott - olyanok, akik hamarosan ismét megmérkőznek mandátumukért azokban az államokban, ahol Obama elvesztette az elnökválasztást.

Emellett sokak érvelése szerint a nagykapacitású tárak, a támadófegyverek betiltása vagy a fokozottabb átvilágítás nem akadályozta volna meg a korábbi tragédiákat. A fegyvertartási kultúrára vagy az elkövető egyéni körülményeire ez a lépés úgymond "nem ad választ".

Kommentátorok azt is megjegyzik: a fegyvertartás - általában vidéken élő - hívei sokkal eltökéltebbek, mint a fegyvertartás valamilyen korlátozását pártoló, általában városi lakosok az Egyesült Államokban. Hiába volt a felháborodás a Sandy Hook iskolában történtek miatt, a fegyverpárti lobbi győzött Washingtonban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×