Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Házilag készített bombák robbantak Bostonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb hárman meghaltak és 144-en megsebesültek a bostoni maraton célvonalánál történt robbanásokban. A helyi idő szerint délután 3-kor történt detonációk idején ért véget az amerikai városban a hagyományos futóverseny, amin közel 27 ezren vettek részt.

A sorozatban 117. helyi városi maraton sztárfutói már célba értek és az operatőrök kezdek elcsomagolni, amikor két robbanás sokkolta a környéken tartózkodókat. A mobiltelefonokkal felvett videókon azt látni, ahogy egy tűzgömb jelenik meg a célegyenest övező zászlók mögött.

Egy a közelben álló szemtanú azt mondta, hogy öt másodperc telhetett el a két robbanás között.


A helyszínről sugárzott képeken azt lehetett látni, ahogy a mentősök ellátják a vérző sportolókat és nézőket. Az egyik helyi rendőr sokkoló leírást adott arról, amit tapasztalt: 25-30 embernek szakította le a lábát a robbanás.

A halottak egyike egy 8 éves kisfiú volt, de a The Boston Globe című lap beszámolója szerint legkevesebb nyolc 2 és 12 év közötti gyereket is kórházba szállítottak. A sebesültek közül legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak.

Barack Obama elnök azt mondta, hogy az amerikai néppel imádkozik az áldozatokért és feleségével együtt részvétét nyilvánította.

{{video:http://youtube.com/v/f9OvKTJVxJo}}


"Nem tudjuk még, hogy ki tette ezt és miért, ezért nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a tények ismerete nélkül, de emlékezzenek: a végére járunk a dolognak. Kiderítjük, hogy ki az elkövető és a felelősökre az igazságszolgáltatás teljes szigorával lesújtunk" - mondta Obama.

A BBC londoni látogatásán érte utol Bill Pratton volt bostoni rendőrfőkapitányt. Õ arról beszélt, hogy a támadók maximálisan az incidensre akarták irányítani a figyelmet. Ha akkor történtek volna a robbanások, amikor az első futók megérkeztek a célhoz, akkor még több kamera vette volna fel az eseményeket - tette hozzá.

Ettől függetlenül elérték céljukat, mert több tévéadó élő adásban tudósított az eseményekről.A városban egy időre leállították a mobiltelefon-szolgáltatást, hogy a feltételezett támadók ne tudjanak távirányítással újabb pokolgépeket működésbe hozni. A légügyi hatóságok pedig ideiglenesen lezárták a Boston feletti légteret.

A robbanásokat követően megindult a találgatás az elkövetőkről - az NBC rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy "kis, házilag előállított pokolgép" okozhatta a robbanásokat. Az AP szerint legkevesebb két másik szerkezetet találtak, amelyeket hatástalanítottak.

Az eseményen az összes amerikai szövetségi államból és 90 országból érkezett sportolók vettek részt. Több ezer futó nem tudta befejezni a versenyt.

Szerző: Szvetnik Endre