eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Jolie volt a fő érdekesség a G8-as csúcson

Annak ellenére, hogy a brit külügyminiszter "az évszázad legnagyobb humanitárius katasztrófájának" nevezte, a G8-as csoport nem tudott közös álláspontra jutni Szíriáról. A fejlett ipari államok ugyanakkor élesen elítélték Észak-Koreát, és támogatták, hogy a háborús időkben elkövetett nemi erőszak minősüljön háborús bűntettnek.

A bulvármédia és az aktivisták számára Angelina Jolie tette érdekessé a G8-as csoport londoni találkozóját. ENSZ-nagykövetként Jolie kemény kampányt folytatott azért, hogy ezentúl kezeljék háborús bűncselekményként a háborús konfliktusok során elkövetett nemi erőszakot - ezt a G8-ak támogatják is. A javaslat szerint azokat a katonai parancsnokokat is lehet majd büntetni, akiknek az alárendeltjei nemi erőszakot követnek el, és a bűntett nem évülhet el.

Egy konkrét konfliktus ügyében azonban már nem tudtak egyetértésre jutni a fejlett ipari államok külügyminiszterei - annak ellenére, hogy Szíriában az utóbbi két évben becslések szerint 70 ezer ember halt meg a kormányhű erők és a lázadók harcában. Emiatt William Hague brit külügyminiszter a 21. század legnagyobb humanitárius katasztrófájának nevezte a szíriai helyzetet.

Míg a nyugati államok Bassár al-Aszad elnök távozását akarják, addig a szintén G8-tag Oroszország vonakodik szembefordulni hagyományos szövetségesével. A csoporton belül ugyanakkor a nyugatiak között sincs egyetértés - például a lázadók felfegyverzéséről: a britek és a franciák a fegyverszállítási embargó feloldását akarják, míg az Egyesült Államok nem kötelezte el magát.

A polgárháborút nem lehet fekete-fehér színekben leírni: a kormányváltást akaró nyugatiak közül Hague is elismerte, hogy a felkelés "mágnesként vonzza a dzsihádistákat". A lázadók közül az al-Nusra Front radikális csoport épp szerdán kötelezte el magát az al-Kaida mellett.

Moszkva erre válaszul aggodalmát fogalmazta meg, hogy Szíria a szélsőségesek fő bázisává válhat a Közel-Keleten. Így a felek csak abban tudtak megállapodni, hogy segíteni kell a humanitárius szállítmányok bejutását az országba.

Amiben az oroszok és nyugati partnereik viszont egyetértettek az Észak-Korea kérdése volt. A G8-ak ugyan "határozottan elítélték Észak-Korea nukleáris fegyverkezési programját", de konkrét lépéseket nem jelentettek be. Ezt nem is várták tőlük, mivel az eseményekre nagy befolyással lévő Kína nem tagja a csoportnak.

A kulisszák mögött a G8-ak arról tárgyaltak, miként tudják Pekinget a maguk oldalára állítva megfékezni Phenjant. Egy amerikai hírszerzési anyag szerint Észak-Korea immár képes lehet nukleáris töltetet szerelni rakétájára, más szakértők azonban egyelőre ezt nem tartják valószínűnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×