Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen volt Fico első éve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában egy éve van hatalmon Robert Fico kormánya. Míg a miniszterelnök szerint az elmúlt 12 hónap a stabilitás időszaka volt, az ellenzék negatívan értékeli a kabinet munkáját.

Robert Fico kormányának egyéves tevékenységén megmutatkozott annak hatása, hogy a válság közepén alakult meg, így nem kapott lehetőséget a normális körülmények közötti működésre - mutatott rá Miroslav Kusý politológus. A szakember szerint azonban kérdéses, hogy a kabinet megfelelő módon reagált-e a válságra. "Ez a kormány a tetszetős jelszavakat és saját szociálisságát részesítette előnyben a problémák hatékony megoldása helyett. Ez pedig több esetben negatívan nyilvánult meg a működésében" - mondta Kusý.

A politológus szerint a jelenlegi kabinetnek nem voltak az előző Fico-kormányhoz hasonló botrányai, azonban a közgazdászok és az ellenzék több problémára is felhívta a figyelmet. A szakember úgy látja, az eltelt egy év alatt a külügyi tárca jól teljesített. "Az egészségügyben és az oktatásügyben azonban továbbra is katasztrofális a helyzet" - hangsúlyozta.

Pavel Haulík szociológus szerint a kormány a fennálló problémákkal kapcsolatban nem sokat kommunikál a közvéleménnyel. A szakember szerint nem biztos, hogy ez elég a támogatottság megtartására, inkább meg kellene oldani a gondokat. "Biztosan emelkedni fognak az elvárások, s az az érzésem, a kormány nem készült fel erre. Úgy tűnik, nem kínál, sőt, nem is készített elő semmilyen alapvető megoldást a problémákra" - közölte Haulík.

Samuel Abraham politológus úgy látja, Szlovákia számára még mindig pozitívum, hogy Fico egyéves kormányzása után is hajlandóságot mutat az Európai Unión belüli reformokra. "Eddig az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és főleg Robert Fico tartja ezt az irányt. Nagyon pozitív dolog, hogy hajlandó a GDP három százaléka alatt tartani a deficitet, ahogy azt az EU megköveteli" - mondta.

Rámutatott: Fico jól irányítja pártját, de egyedüli és kizárólagos vezető, vagyis nincs helyettese. "Ebből arra következtetek, hogy nem indul az elnökválasztáson, mivel nincs megfelelő utódja" - tette hozzá Abraham.