Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többszázmillió eurót kell találnia a szlovák pénzügyminisztériumnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly megszorításokkal számol a szlovák kormány a költségvetési hiány csökkentése érdekében. Az intézkedéscsomag elfogadása egyelőre várat magára.

A szlovák pénzügyminisztérium már ismertette a jövő évi költségvetés első tervezetét. Ennek jelenlegi formája több - részben már jóváhagyott, részben pedig a szlovák parlament döntésére váró - konszolidációs intézkedéssel is számol, köztük olyanokkal, mint a banki különadó bevezetése, illetve a nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulékok csökkentése.

Ugyanakkor a tárca közlése szerint a közkiadások ezen tervezetébe még nem építették be az egyes tárcák által prioritásként kezelt kiadási fejezetek költségeit.

A pénzügyi tárcának az elkövetkező hetekben 630 millió eurós konszolidációs intézkedéscsomagot kell bemutatnia. Ennyi pénz kell ugyanis ahhoz, hogy a hiány jövőre a GDP 2,9 százaléka legyen, és Szlovákia teljesítse uniós vállalásait.

A közkiadások aktuális keretszámai mellett - tehát a konszolidációs csomag nélkül - a jövő évi szlovák költségvetés hiánya elérné a 3,7 százalékot, majd 2014-ben 3,2 százalékra, egy évvel később pedig 2,7 százalékra csökkenne.

A szaktárca ugyanakkor - a szlovák kormány elsődleges célkitűzései alapján - az elkövetkezendő három évre ennél alacsonyabbra akarja csökkenteni a deficitet. Terveik szerint a hiány - az ország az EU-val szemben vállalt kötelezettségei értelmében - 2013-ban a GDP 2,9 százalékára, 2014-ben 2,4 százalékra, 2015-ben pedig 1,9 százalékra csökkenne.

A végleges költségvetés-tervezetet október elején terjeszti a parlament elé a pénzügyi tárca
Az egyik konkrét lépés az adóterhek növelése lesz..

Rövid időn belül tárcaközi egyeztetés lesz az adórendszer reformjáról: magasabb lesz a havonta 3246 eurós bevétellel rendelkező természetes személyek jövedelemadója, a jogi személyek jövedelemadóját pedig 19-ről 23 százalékra emelik.

A pénzügyminisztérium legalább 17 euró körüli reálbérnövekedéssel számol, a munkanélküliség várhatóan 13,7 százalékos lesz, ami valamivel kisebb az ideinél.