Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lesz-e népszavazás Németországban az uniós segítségnyújtásról?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben egyre több uniós tagország sajtója támadja a berlini kormányt a pénzügyi válságban tanúsított magatartása miatt, Németországban már két vezető politikus is szóba hozta, hogy esetleg népszavazást kellene tartani arról, milyen fokon engedjenek a többi tagállam követeléseinek.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter már hetekkel ezelőtt pedzeni kezdte, hogy a pénzügyi válság immár olyan méretet kezd ölteni, hogy ezzel kapcsolatban törvényesíteni kellene a tagállamok kötelességeit, illetve azt, milyen mértékben kényszerülhet a berlini kormány állami szuverenitásának átadására az Európai Unió brüsszeli központjának.

Most a korábbi gazdasági miniszter, a kisebbik koalíciós partner, a Szabaddemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője, Rainer Brüderle is azt mondta egy sajtónyilatkozatban, hogy lassan elérkezik az idő népszavazás megtartására az uniós alkotmány módosításáról.

Brüderle ezzel kapcsolatban utalt arra a keresetre, amelyet politikusok nyújtottak be a német alkotmánybírósághoz, választ várva arra a kérdésre, hogy Németországot alaptörvényei milyen mértékben kötelezik az uniós mentőcsomagokban való részvételre.

Azonban nemcsak kormánypárti vezetők fontolgatják a népszavazást, hanem az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke is. Sigmar Gabriel szerint az uniós tagállamoknak együttesen kellene jótállniuk a tagok adósságaiért, ennek ellenében közösen ellenőriznék a tagországok államháztartását is, és mindezt az EU alkotmányában is rögzítenék, amiről népszavazás keretében határoznának.