Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezreket kötelezhetnek elvonóra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százhatvanezer alkoholista brit részesül életkörülményei miatt szociális segélyben. A szigetország négyszázezer "problémás" kábítószerfüggő lakosának a nyolcvan százaléka hasonlóképpen. Ian Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter bejelentette: vagy vállalják az elvonókúrát, vagy felfüggesztik számukra a segély folyósítását.

A miniszter arról szóllott, hogy a szociális segélyezés jellegét a jövő év elejétől általában megváltoztatják. A rászorulókat ki akarják vezetni a zsákutcából, és vissza kívánják téríteni őket a normális életvitelhez. Az eddiginél nagyobb mértékben kényszerítik rendszeres munkára a munkaképeseket.

Nem egészséges állapot - mondta a brit munkaügyi miniszter -, hogy a leszázalékolás miatt segélyért folyamodók közül negyvenezernek az elsőrendű indoka a súlyos alkoholizmus. Eközben évente egymillió részeg állapotban elkövetett bűncselekmény szerepel a rendőri statisztikákban, és a kórházak évente egymillió kétszázezer iszákosság miatt ápolásra szoruló pacienst kénytelenek felvenni.

2013. január elsejétől megváltozik a munkanélküli és szociális segély rendszere Nagy-Britanniában. Az elnevezése attól fogva "universal credit", azaz "általános hitel" lesz. A segélyre szorulóknak szerződést kell aláírniuk, amelyben kötelezik magukat, hogy mindent megtesznek munkahelyszerzés érdekében. Ezt ellenőrizni fogja a segélyhivatal.

Aki alkohol- vagy kábítószer problémája miatt képtelen elhelyezkedni, annak vállalnia kell az elvonókúrát, ellenkező esetben nem kap többé segélyt.