eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Hatalmas kár érte a pármai sajtgyártókat

A hétvégi olaszországi földrengés hatalmas károkat okozott a térség hagyományos sajtgyártóinak is. Közel 16 ezer tonna parmezán és Grana Padano sajt semmisült meg, a gyártók kára pedig több százmillió euró.

A hét halottat követelő földrengés hatalmas anyagi kárt okozott a bolognai spagetti, a pármai sonka és sajt szűkebb hazájában.

Körülbelül 400 ezer kerék parmezán és Gran Padana sajt semmisült meg, amikor ledőltek azok a polcok, amelyeken az egyenként 50 kilós kerekeket érlelték. Az anyagi kár közel negyedmillió euró.

A helyi gazdaszervezetek szerint a termelők tizedét érte kár. A 70 éves Dante Caretti elmondta, hogy nála 32 ezer kerék sajt borult a földre, és két év munkája ment veszendőbe. A sérült sajtok megpenészednek, és ki fogják dobni azokat.

A földrengés nemcsak raktárakat, de egy tucatnyi sajtüzemet is megrongált. Kár érte a pármai sonka gyártóit is, többszáz sertés pusztult el. Emellett gabonasilók, öntözőrendszerek és más mezőgazdasági eszközök is tönkrementek. Az olasz iparszövetség szerint több százmillió eurós a kár.

Az olasz állam pénzalapokat szabadított fel a mentesítésre. Közben több mint ötezer otthontalanná vált ember sátrakban, autókban és rendkívüli szállásokon kénytelen meghúzni magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×