Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A miniszter után egy EP-képviselőt vádolnak plágiummal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A volt német védelmi miniszterrel szemben felmerült plágiumvádak miatt kirobbant botrány még nem ült el, és most újabb bontakozik ki, ezúttal a berlini kormány kisebbik koalíciós partnere, a Szabaddemokrata Párt egyik vezetője ellen, aki jelenleg az Európai Parlament elnökhelyettesi tisztségét tölti be.

Silvana Koch-Mehrin szabaddemokrata politikus az Európai Parlament egyik legcsinosabb tagja. De nem csak külseje, hanem remek felkészültsége, jó humora és talpraesett válaszai is szerepet játszottak abban, hogy a 27 uniós országot képviselő testület elnökhelyettesévé választották.

Most azonban szinte elakadt a hangja, mert az interneten böngészők a 2001-ben elfogadott doktori értekezésében már 27 helyen találtak plágiumot, azaz a történelmi jelentőségű valutaegységről írt doktori munkájának bizonyos részleteit egyszerűen kimásolta korábbi forrásokból.

Koch-Mehrin a volt védelmi miniszterrel ellentétben, eddig elzárkózott az állásfoglalástól, és szóvivője útján az érdeklődőket a heidelbergi egyetemhez irányította. Az egyetem rektorátusa eddig csak annyit közölt, hogy megkezdték a disszertációval kapcsolatos vádak tanulmányozását.

Ha a vádak bizonyítást nyernek, akkor összeül az egyetem illetékes bizottsága, amely kikéri majd a politikus véleményét is. Az ügy alighanem további csapást jelent a berlini koalíció kisebbik partnerére, mert a szabaddemokraták népszerűsége a mélypontra süllyedt, amelyet jól bizonyít az is, hogy a legutóbb tartott tartományi választásokon a párt példátlanul gyenge eredményt ért el.

De a nagyobbik koalíciós partnernek sem jött jól Karl Theodor zu Guttenberg kényszerű lemondása a védelmi tárca éléről: tőle a bayreuthi egyetem, plágiumra hivatkozva, már megvonta a doktori címet, és az egyik szerző, akinek tudományos értekezéséből a volt miniszter szó szerint kimásolt hosszabb részleteket, most pert indít Guttenberg ellen.