Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Úton van a segítség a chilei bányászokhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beindították Chilében azt a hatalmas fúrófejet, amellyel megteremtik majd a menekülés lehetőségét a harminchárom, mélyben rekedt bányásznak. A férfiakat augusztus ötödikén földomlás zárta el a külvilágtól.

A felszínre jutott videó szerint jól vannak a mélyben rekedt chilei bányászok, és várják a szabadulást - ami talán csak karácsonykor jön el. Kedd óta ők a legtovább mélyben rekedt dolgozók: tavaly három bányász 25 napot töltött a mélyben, amikor Chile egyik déli tárnájában rekedt.

Kedden kezdték tesztelni azt a 31 tonnás fúrógépet, amely a menekülési útvonalat jelentő akna első métereit fúrja majd ki. "A mentők a lehető legjobb eszközökkel rendelkeznek" - mondta Dave Feickert, a KiaOra új-zélandi bányabiztonsági cég igazgatója. A vállalat már régóta dolgozik együtt a kínai kormánnyal az ottani bányák biztonságosabbá tételéért.

Chilében a járatot 66 centiméteresre szélesítik majd, hogy ki tudják hozni a dolgozókat. A férfiaknak korábban 17 napon át nem volt kapcsolatuk a külvilággal, és egy vészhelyzetekre kialakított helyiségben, 48 órára elegendő élelemből és vízből kellett túlélniük a balesetet. Mostanra kisebb lyukakat fúrtak a mélybe, amelyen keresztül élelmiszert és videokamerákat juttattak le a bányászokhoz, hogy azok kapcsolatot tarthassanak a szeretteikkel.

Közben a bányászszakszervezetek a dolgozók megélhetése miatt aggódnak. Az aknát üzemeltető cég, a San Esteban azt állítja, hogy nincs pénze a fizetések folyósítására és a várható perekre. A vállalat nem is vesz részt a mentésben, azt a Codelco nevű állami cég irányítja.

Nemcsak a mélyben rekedt harminchárom bányász, de a felszínen maradt, szerencsésebb száz, és a San Esteban más aknáinál dolgozó százhetven kollégájuk maradhat fizetés nélkül. A szakszervezetek szerint a kormánynak kellene gondoskodnia a bérekről, ám a chilei bányaügyi miniszter szerint ezt tiltják a törvények.

A szakszervezetek azonban a kormányt is felelősnek tartják, mert a San Esteban-i bánya biztonságosságát már korábban is többször megkérdőjelezték, ám az ennek ellenére tovább működhetett. 2007-ben egy bányász halála miatt egy időre leállították a kitermelést, de amikor a család peren kívüli egyezséget kötött a céggel, ismét üzembe helyezték a bányát - úgy, hogy nem tartották be az új biztonsági előírások mindegyikét.

A lent rekedt bányászok három percet beszélhettek családtagjaikkal telefonon, és egy nyolcperces videót is készítettek. Az élelmiszer mellett különleges ruhákat küldtek le nekik, hogy jobban el tudják viselni a párás körülményeket. Öt férfiról megállapították, hogy depressziótól szenved - nekik gyógyszereket küldtek, és pszichiátriai tanácsadásban részesülnek.

Szakértők szerint nagyon fontos, hogy a hosszú várakozás idején is fenntartsák a dolgozók morálját, mert nekik is részt kell majd venniük az aknába került törmelék eltakarításában, hogy kijuthassanak.