eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újabb találgatások a pozsonyi lövöldözésről

Szlovákiában folynak a találgatások arról, mi okozhatta a tegnapi pozsonyi mészárlást. A híradások szerint a tegnapi lövöldözés két sérültjének állapota válságos, ketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

A tettes személyéről és indítékáról egyelőre nem sokat tudni, a rendőrség továbbra nem hajlandó információkat adni. Annyi már kiderült, hogy az elkövető férfi egy 48 éves volt katona, akinek a birtokában három fegyver, egy 58-as típusú géppisztoly és két puska volt, nyolc teli tölténytárral. A rendőrség nyilatkozata szerint a férfinak mindháromra volt fegyverviselési engedélye.

A lapok szerint a csehszlovák gyártmányú gépfegyvert a hadsereg és a rendőrség is használja. Úgy tudni, a feketepiacon is könnyen hozzá lehet jutni a pusztító fegyverhez, amely ellen a golyóálló mellények sem nyújtanak védelmet. Szlovákiában nagyon szigorúak a fegyvertartás szabályai, ezért a rendőrség most azt is vizsgálja, hogyan juthatott hozzá a férfi a fegyvertartási engedélyhez.

Gépfegyver tartásához csak a belügyminisztérium speciális kivétele alapján adnak engedélyt. A fegyvertartási kérelmet bizottság bírálja el, amelyben rendőrök, orvos, ügyész és a helyi önkormányzat képviselője foglal helyet. A kérelmezőnek a bizottság előtt kell vizsgáznia, többek közötti büntetőjogból, és próbára teszik a fegyvertartással és használattal kapcsolatos ismereteit is.

Orvosi igazolás is szükséges arról, hogy a kérelmező alkalmas-e a fegyverviselésre, főleg azt vizsgálják, nem szenved-e valamilyen pszichés betegségben. Bármilyen kétely esetén megtagadják az engedélyt.

A tettes állítólag ugyanazon az emeleten lakott, egy garzonlakásban, mint a meggyilkolt család, szomszédai magányos, furcsa embernek tartották, aki meglehetősen szűkszavú, mogorva volt és senkinek sem köszönt. A helybeliek szerint nyilvánvalóan nem jött ki a szomszédaival, akik gyakran hangoskodtak.

A férfi készült a roma család kivégzésére, úgy tudni, huzamosabb ideje konfliktusa volt velük. Arra azonban semmilyen magyarázat nincs, hogy a lakás elhagyása után miért lövöldözött az utcán tudatosan mindenre ami mozgott.

Több szemtanú is fejetlenségre és káoszra panaszkodik.Szerintük a férfi csaknem negyedóráig lövöldözött az utcán, senki sem tudta, mi történik. Bár Daniel Lipsic belügyminiszter megdicsérte a rendőröket bátor fellépésükért, a mai sajtókommentárok szerint sok a megválaszolatlan kérdés a tegnapi rendőri beavatkozás körül.

A pozsonyi Pravda kommentátora furcsállja, hogy a rendőrség vezetői csak több mint négy és fél óra elteltével álltak a nyilvánosság elé, addig teljes hírzárlatot rendeltek el, emiatt rengeteg találgatás és rémhír látott napvilágot, az érintettek és nyilvánosság is csak a rádióból és a hírportálokból kapott kusza, gyakran ellentmondásos híreket arról, mi zajlik Dévényujfaluban.

A szakemberek főleg azt nehezményezik, hogy a rendőrség nem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, egy őrült tettéről, maffiatámadásról vagy faji színezetű tettről van-e szó. A sajtó azon is megütközött, hogy a lövöldözésről szóló első bejelentés után csak egy kéttagú járőr szállt ki a helyszínre, és csaknem egy óráig tartott, amíg az első kommandósok megérkeztek.

A legfrissebb hírek szerint a kormány kedd délután rendkívüli ülést tart, a kormányhivatal tájékoztatása szerint várható, hogy szerdára országos gyászt hirdetnek a véres tragédia áldozatainak emlékére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×