eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ítéletidő tombolt Németországban

Németországban ezen a héten ismét rendkívüli időjárás uralkodott. Már kedden egy hesseni településen tornádó söpört végig és még a tűzoltóság épületének tetejét is lesodorta a szél. Az elkövetkező hét végén is többfelé ítéletidővel kell számolni.

Münchenben elbúcsúztak a nyártól, miután a meteorológia az ősz végérvényes beköszöntét helyezte kilátásba, utalva arra, hogy az éjszaka súlyos viharoktól kell tartani.

A sörkertek bejáratára ki lehetett volna függeszteni a megtelt táblát még este 11-kor is. Amikor a csendrendelet értelmében a csaposok az utolsó korsókat töltötték közel 25 Celsius fok meleg volt.

Röviddel éjfél után hangos égzengés riasztott, de a vihar viszonylag hamar elült és irányát észak felé vette, ahol már fákat csavart ki a szél és pincéket öntött el a tartós eső. M

A reggeli hírek szerint sokfelé nagyobb mennyiségű csapadék hullott néhány óra alatt, mint eddig az egész nyáron. Nürnberg közelében egy tehervonat is kisiklott a pályára zuhant fák miatt, ezért még pénteken délelőtt is csak késve közlekedtek a Münchenből észak felé tartó vasúti szerelvények.

A katasztrófaelhárító szervek szóvivője elmondta, hogy ezen a héten már másodszor pusztított tornádó Németországban. Néhány nappal ezelőtt Marburg közelében, péntekre virradó éjszaka pedig az országi északi felében fekvő Bad Salzuflen közelében.

Az alig negyed órát tartó rendkívüli erejű szélvihar autókat emelt a magasba és méteres fákat csavart ki, de szinte csodával határos módon csupán anyagi kárt okozott, emberéletben nem esett kár - habár azok a lakosok, akiknek háza útjába esett percek át halálfélelemben éltek, mert - mint a tévének elmondták - miközben az épületek tetejét
könnyedén magasba emelte a légtölcsér földrengéshez hasonló módon remegtette meg a házakat.

Az országos meteorológia az elkövetkező hétvégére
is rendkívüli időjárást jósol, és figyelmeztette a lakosságot, hogy vihar kitörése esetén biztonságos helyen keressen menedéket, az autósokat pedig arra intette, hogy lehetőség szerint húzódjanak le az út szélére, amíg elhalad felettük az ítéletidő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×