eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ötmillió fonttal nyugtatja lelkiismeretét Tony Blair

Tony Blair volt brit miniszterelnök megírta emlékiratait és a kiadójától több mint négy és fél millió font előleget kapott. Feltűnést keltett a hír, hogy a nagy összegű előleget és a könyvből származó későbbi honoráriumát teljes egészében felajánlotta a brit katonák segélyszervezetének.

Ötmillió font igen sok pénz, másfél milliárd forintnak felel meg. De Tony Blair immár nagyon gazdag ember, megteheti, hogy így fejezze ki elismerését az Irakban harcolt és Afganisztánban még jelenleg is küzdő katonák iránt.Legalábbis ezzel indokolja a nem mindennapi adomány motivációját.

Angliában azonban sokan látják úgy, hogy Tony Blair a lelkiismeretét próbálja megnyugtatni, hiszen vitatható, elnyerte-e az állampolgárok jóváhagyását ahhoz, hogy Bush amerikai elnök mellé állva, kapkodónak tűnő gyorsintézkedések útján, csatlakoztassa Nagy-Britanniát az iraki háború megindításához.

Ez a háború, csakúgy mint az afganisztáni akció, végül brit katonák százainak a halálát, sok ezer fiatal frontharcos súlyos sebesülését okozta, okozza napjainkban is. Ez hozzájárult a brit munkáspárti kormány népszerűségvesztéséhez.

Tony Blair talán ezt akarja feledtetni a British Legion nevű katonai segélyszervezetnek felajánlott milliókkal - véli a kommentátorok jelentős része. "Nem bocsátkozunk vitába a volt miniszterelnök lelkiismeretéről, hálásak vagyunk az adományért, amit a harctéren megrokkant katonák gyógykezelési és sportközpontja felépítésére fogunk felhasználni" - közölte a British Legion szóvivője. Ilyen nagyösszegű adományt még sohasem kapott a segélyszervezet.

Kérdés, hány példány kel majd el a szeptemberben megjelenő, főleg politikai jellegű Blair-memoárból, úgy hírlik, nem különösebben izgalmas a tartalma. De bizonyos, hogy némi bevételt hoz még.

A volt kormányfő vagyonát mintegy 30-40 millió fontra becsülik a szakértők. Vállalata külföldi kormányoknak nyújt tanácsadást, ő maga egymillót kapott azért a tanulmányért, amit a kuwaiti uralkodónak készített, országa várható jövőjéről, két és fél millióval jutalmazza konzulensi munkáját a JP Morgan és egy zürichi pénzügyi cég, évi kétszáz ezer font bevétele származik különböző fórumokon elhangzó beszédeiből s végtére a nyugdíja sem kevés, 63 ezer 468 font egy évben.

Az iraki háború elindításával kapcsolatos brit lépések ügyében vizsgálat folyik, Tony Blairt már meghallgatták, de még a legegyenesebben nekiszegezett kérdésekre is azt válaszolta, hogy a lelkiismerete tiszta, Szaddam Husszeinnek az egész térség biztonságát veszélyeztető diktatúráját haladék nélkül meg kellett dönteni.

Egy Afganisztánban elesett húsz éves katona apja azonban azt a véleményét fejtette ki a tévében az adomány bejelentése után, hogy mégsem etikus, ha a volt miniszterelnök így próbálja feledtetni szerinte hibásnak ítélhető döntései tragikus következményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×