Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így csökkentik a szlovák politikusok fizetését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában csökkentik a politikusok fizetését- erről a Koalíciós Tanács döntött legutóbbi ülésén.

A parlamenti képviselők és a miniszterek fizetésének csökkentésében egyezett meg a szlovákiai jobbközép kormány.

A szerda esti koalíciós tanácskozás után Iveta Radièová kormányfő közölte, hogy a csökkentés mértékéről az egyes parlamenti frakcióktól vár javaslatokat, de a miniszterek esetében bizonyosra vehető, hogy a fizetéscsökkenés legalább 1O százalékos lesz.

A kormány 10 százalékkal akarja lefaragni az államigazgatási kiadásokat, a miniszterelnök asszony szándéka szerint legalább ennyivel kell csökkenteni a politikusok fizetését is.

A parlamenti képviselők fizetésével kapcsolatban Radicova előbb a kormánypárti frakcióktól vár javaslatokat, majd az ellenzékiekkel is tárgyal, vajon hajlandók-e összehúzni a nadrágszíjat.

Mint mondta, a lelkismeretükre bízza a kérdést, reméli, hogy a képviselők is képesek lesznek magukon spórolni. Korábban Ivan Miklós pénzügyminiszter elrendelte, hogy az összes minisztériumban és állami intézményben legalább 1O százalékkal kell csökkenteni a bérkiadásokat, emiatt jelentős elbocsátások várhatók a közszférában.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a mintegy 230 ezer állami hivatalnokból több mint 20 ezerre elbocsátás vár. A pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy ezekkel az intézkedésekkel jövőre mintegy 300 millió eurót takarít meg.

Az új szlovák kormány egyik fő feladatául a gazdaság fellendítését és a költségvetési hiány jelentős csökkentését tűzte ki.