Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos árat fizetnek az afgán polgárok a lázadásért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csaknem harmadával nőtt az afgán polgári áldozatok száma az év első hat hónapjában - közölte az ENSZ kedden kiadott jelentésében. A világszervezet szerint az esetek háromnegyedéért a kormány-ellenes lázadók, így a tálibok a felelősek.

Egyre drágább árat fizetnek az emberek ezért a konfliktusért - kommentálta az Egyesült Nemzetek most kiadott jelentését Staffan De Mistura, az ENSZ afganisztáni főképviselője. "Aggódunk, nagyon aggódunk a jövő miatt, mert túl sok a polgári áldozat" - tette hozzá.

Az ENSZ jelentés szerint az év első felében 1271 afgán lakos halt meg, és 1997 sebesült meg - jobbára út menti pokolgépek miatt.

A polgári lakosok halálát egyre gyakrabban okozzák a külföldi koalícióval harcoló, kormányellenes lázadók. Tavaly az esetek 53 százalékáért voltak felelősek, idén már 76 százalékáért.
"Ha az afgán jövő részei akarnak lenni, akkor nem tehetik azt ennyi afgán civil holttestén taposva" - fogalmazott az ENSZ-főképviselő, megjegyezve, hogy a lázadók, nagyobb és bonyolultabb pokolgépeket használnak, mint korábban.

Az ENSZ-statisztika kedvezőbb színben tünteti fel a külföldi katonákat, és azt állítja, hogy ők a polgári halálesetek 12 százalékáért felelősek. Egy évvel ezelőtt még az afgán polgári halottak 30 százalékát írták a NATO és szövetségesei számlájára. A változás legfőbb oka, hogy a külföldi koalíció csökkentette légitámadásai számát.

A jelentésből kiderül, hogy a lázadók által meggyilkolt polgári lakosok száma 95 százalékkal megugrott.
Közel felével nőtt a gyerekáldozatok száma, a házilag elkészített pokolgépek pedig az összes haláleset 29 százalékának okozói voltak.

A külföldi erők légitámadások az első félévben 69 polgári lakos életét követelték Afganisztánban, összesen 223 ember halt meg az idegen katonák fellépése nyomán.