eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Viták és rejtélyek az Afganisztánban kivégzett orvosok körül

Tagadta egy nemzetközi keresztény segélyszervezet, hogy hittérítőként dolgoztak volna Afganisztánban azok a nyugati doktorok, akiket néhány napja végeztek ki. A tálibok azt állították: ők öltek meg nyolc külföldi és két afgán orvost, de előfordulhat, hogy banditák végeztek velük.

Helikopterrel Kabulba vitték vasárnap a távoli Badahsztán tartományból az International Assistance Mission nevű csoportnak dolgozó tíz orvos holttestét.

A csoportban négy afgán, hat amerikai, egy német és egy brit indult útnak, hogy távoli falvakban nyújtson orvosi segítséget. Két afgánnak sikerült életben maradnia, a többieket azonban egy szemtanú szerint kivégezték.

A hétvégén a tálibok azt állították: ők ölték meg az orvosokat, mert azok dari nyelvre lefordított bibliákat vittek magukkal és a kereszténységet próbálták népszerűsíteni.

Azt, hogy tálibok voltak az elkövetők, úgy tűnik az amerikai külügyminisztérium is elfogadta. Hillary Clinton külügyminiszter szerint a csoportot egy úton állították meg, egy erdőbe vitték, kirabolták, majd meggyilkolták őket.

Clinton és Dirk Frans, a segélyügynökség igazgatója is tagadta, hogy hittérítéssel foglalkoztak volna az orvosok. "Teljesen alaptalan a vád. Nem vittek magukkal bibliát, hacsak nem személyes bibliájukat. Ügynökségként nem foglalkozunk hittérítéssel" - mondta.

Az International Assistance Mission 1966 óta dolgozik az országban, "ott voltunk a király uralma, a szovjetek idején, amikor a mudzsahedek harcoltak és amikor tálibok voltak hatalmon" - tette hozzá.

Az egyik áldozat, a brit Dr Karen Woo családja azt mondta, hogy az esküvője előtt két héttel megölt orvos nem hívő, hanem humanista volt. Woo már régóta dolgozott Afganisztánban, és blogjában többször beszámolt munkájáról.

Az amerikai hatóságok egyelőre tartózkodtak attól, hogy kiadják az amerikai áldozatok nevét, az egyik halottról azonban kiderült, hogy Tom Little szemész volt, aki a 70-es évek óta élt Kabulban családjával.

Abdullah Abdullah volt elnökjelölt, aki együtt tanult Little-lel megdöbbenésének adott hangot és nevetségesnek mondta a tálibok vádjait.

A tálibok ellen 2001-ben indított háború óta az elmúlt június volt a konfliktus legvéresebb hónapja a koalíciós katonák számára. Több, mint 100 külföldi katona halt meg. Az év első hét hónapjában a tavalyihoz képest 6 százalékkal több polgári lakos vesztette életét kereszttűzben - közölte a Független Afganisztáni Emberi Jogi Bizottság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×