eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Soha nem látott méretű természeti csapások pusztítanak Ázsiában

Ázsia-szerte több ezer ember halálát okozták az elmúlt hetekben az esők és áradások. Kínában és Indiában a víz által elsodort falvak túlélői után kutatnak. Még a jobbára titkolózó Észak-Korea is elismerte, hogy komoly károkat okozott az időjárás.

Kína északnyugati részént 1300 embert keresnek a mentőalakulatok azután, hogy a törmeléket magával sodró víz zúdult le több falura. A Ganszu tartományt ért katasztrófában közel 130 ember halt meg, a víz, az iszap és a kövek egész falvakat borítottak be.

Miközben megpróbálták helyreállítani a telefonvonalakat és az elektromos szolgáltatást, a hatóságok nem tudták pontosan megállapítani, hogy hány ember tűnt el, és mennyien lehetnek azok, akikkel egyszerűen nem tudnak kapcsolatba lépni.

A Pailong folyó mentén fekvő Csoucsu várost vasárnap öntötte le a víz. Előzőleg a törmelék visszafogta a folyót és egy 3 km hosszú mesterséges tó alakult ki. Amikor az akadály átszakadt, a lezúduló víz házakat sodort el, a lakótelepi épületek közötti utcákat pedig sártenger borította el.

Ven Csiapao kínai miniszterelnök több katasztrófa-sújtotta környékre ellátogatott. Kínában az utóbbi tíz év során nem volt példa ilyen súlyos áradásokra. A természeti csapás 28 tartományt érint és több tízmilliárd dollárnyi kárt okozott. A katasztrófa több, mint 1100 ember életét követelte.

Pakisztánban, ahol az áldozatok száma meghaladta az 1500-at, még nagyobb a baj: az áradások és földcsuszamlások 13 millió embert érintettek. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a kormány nagyon nehezen képes gondoskodni a túlélők ellátásáról. Sokan panaszkodnak arra, hogy vagy nem kaptak segélyt, vagy csak nagyon lassan. Vasárnap további heves esők zúdultak az országra, amelynek nyomán nőhet az ellátásra szorulók száma.

Kasmír India által ellenőrzött részén 500 eltűnt embert kerestek, miután iszap zúdult egy turisták által kedvelt környékre. A 132 halott között legkevesebb öt külföldi van, de a hatóságok nem tudtak többet mondani róluk. További 2000 külföldi turista várja, hogy kimentsék a Ladah néven ismert területről.

Az áradások elérték Észak-Koreát is - az állami média szerint 15 ezer hektár termőföld került víz alá és több, mint 5000 otthon semmisült meg a heves esőzésekben. Áldozatokról nem számoltak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×