eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma

Nem mindenki örül a német kormány pénzalapjának

Berlinben a kormány rendkívüli pénzalap létrehozását határozta el, amely azt a cél szolgálja majd, hogy kisegítsék a jövőben bajba jutott bankokat. Az intézkedéssel elejét akarják venni, hogy megismétlődjék a tavalyi helyzet, amelyben a pénzügyi válság miatt a tönk szélére sodródott bankokat az állami költségvetésből kellett megtámogatni. A krízis kirobbanása után a berlini kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére.

A német kormány szerdai ülésén részt vett a francia pénzügyminiszter is, mert Berlin és Párizs még inkább össze akarja hangolni azokat az intézkedéseket, amelyektől a tavalyihoz hasonló pénzügyi válság kirobbanásának megelőzését remélik.

A kancellár javaslatára pénzalap létrehozásáról határoztak, amelybe mind a magánbankok, mind pedig a tartományok tulajdonát képező bankok összesen 1,2 milliárd eurót fizetnek be. Ezt az alapot arra az esetre szánják, ha újabb válság esetén a pénzintézeteket csőd fenyegetné.

A múlt évben a kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére a pénzpiac forgalmának fenntartása érdekében. Az összeget a költségvetésből vonták el, így az  adófizetőket terhelte a nagyszabású segélyakció, és a most létesítendő pénzalappal ennek megismétlődését akarják elkerülni.

A német bankok szövetségének elnöke fenntartással nyilatkozott a tervről, és rámutatott arra, ha egy pénzintézet válságba jut, először is a tulajdonosok dolga a probléma megoldása, ha képtelenek erre, akkor a hitelezőket kell bevonni a tűzoltásba, és ha ez sem jár eredménnyel, csak akkor jöhet számításba a kormány által szorgalmazott úgynevezett stabilitási alap.

A takarékpénztárak is ellenzik az alap létesítését, és azzal érvelnek, hogy csak azokat a bankokat kellene rászorítani a befizetésre, amelyek hibás befektetésekkel és tranzakciókkal közreműködtek a válság kirobbanásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×