Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem mindenki örül a német kormány pénzalapjának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a kormány rendkívüli pénzalap létrehozását határozta el, amely azt a cél szolgálja majd, hogy kisegítsék a jövőben bajba jutott bankokat. Az intézkedéssel elejét akarják venni, hogy megismétlődjék a tavalyi helyzet, amelyben a pénzügyi válság miatt a tönk szélére sodródott bankokat az állami költségvetésből kellett megtámogatni. A krízis kirobbanása után a berlini kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére.

A német kormány szerdai ülésén részt vett a francia pénzügyminiszter is, mert Berlin és Párizs még inkább össze akarja hangolni azokat az intézkedéseket, amelyektől a tavalyihoz hasonló pénzügyi válság kirobbanásának megelőzését remélik.

A kancellár javaslatára pénzalap létrehozásáról határoztak, amelybe mind a magánbankok, mind pedig a tartományok tulajdonát képező bankok összesen 1,2 milliárd eurót fizetnek be. Ezt az alapot arra az esetre szánják, ha újabb válság esetén a pénzintézeteket csőd fenyegetné.

A múlt évben a kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére a pénzpiac forgalmának fenntartása érdekében. Az összeget a költségvetésből vonták el, így az  adófizetőket terhelte a nagyszabású segélyakció, és a most létesítendő pénzalappal ennek megismétlődését akarják elkerülni.

A német bankok szövetségének elnöke fenntartással nyilatkozott a tervről, és rámutatott arra, ha egy pénzintézet válságba jut, először is a tulajdonosok dolga a probléma megoldása, ha képtelenek erre, akkor a hitelezőket kell bevonni a tűzoltásba, és ha ez sem jár eredménnyel, csak akkor jöhet számításba a kormány által szorgalmazott úgynevezett stabilitási alap.

A takarékpénztárak is ellenzik az alap létesítését, és azzal érvelnek, hogy csak azokat a bankokat kellene rászorítani a befizetésre, amelyek hibás befektetésekkel és tranzakciókkal közreműködtek a válság kirobbanásában.