eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Húsvét előtt mindig az egekbe emelkedik az üzemanyag ára

Egy százalék fölé szökött az infláció márciusban, Németországban - ami rekordnak számít, ugyanis legutóbb több mint egy évvel ezelőtt érte el ezt az ütemet a drágulás. Ebben főleg a benzinára emelkedése játszik szerepet.

Februárban még alig fél százalék volt az infláció, márciusban azonban lendületbe jött és a szövetségi statisztikai hivatal ma közzétett jelentése szerint elérte az 1,1 százalékot.

Kiváltképpen az energiahordozók drágultak. Egy év alatt a fűtőolaj ára 35 százalékkal, a gépkocsi üzemanyagé pedig 21 százalékkal nőtt. A benzinár folyamatos emelkedése a közlekedés és az áruszállítás drágulását vonja maga után, ezért Berlinben a kormány fontolóra vette a beavatkozást, és a gazdasági miniszter a kartellhivatalhoz fordult.

Rainer Brüderle ugyanis nem tartja kizártnak, hogy a kőolajipari vállalatok egymás közötti titkos megállapodás alapján emelték közel másfél euróra egy liter benzin árát. Igaz, már a dízel literét is sok helyen 1 euró 20 cent felett mérik.

A német autóklub azzal igyekszik a kedélyeket nyugtatni, hogy már évek óta az egekbe szökik a húsvéti ünnepek előtt a gépkocsi üzemanyag ára, de utána némileg ismét csökken.

Az Európai Központi Bank frankfurti székhelyén az infláció emelkedéséről szóló híreket hűvösen fogadták, és rámutattak arra, hogy az euró fölött őrködő intézmény csak akkor lép közbe, ha a drágulás üteme túllépi a kettő százalékot. Ettől azonban nem tart Központi Bank a jelenlegi helyzetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×