eur:
394.33
usd:
371.42
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Rosszkor jön a brit kormányfőnek a vasutassztrájk

Sztrájkjuk második négynapos szakaszát kezdik meg szombatra virradóra a British Airways légiforgalmi társaság utaskísérői, míg a vasutas szakszervezetek vezetői azt jelentették be, hogy a karbantartók és a váltókezelők közvetlenül húsvét után teszik le, ugyancsak négy napra a munkát.

A British Airways sztrájkja már biztosra vehető, a vasutassztrájkot talán még el lehet hárítani. Ha a munkáltatók és a vasutas szakszervezeti megbízottak közötti tárgyalások nem vezetnek megoldáshoz, megkezdődhet a tizenhat éve első brit országos vasutas munkabeszüntetés. Az ok: a karbantartók ellenzik az elbocsátásokat, kisebb létszámmal nem vállalják a felelősséget a vasút biztonságáért.

Nagy-Britanniában hétköznapokon 3,5 millió utas használja a vasutat, a nagyvárosok környékéről százezrek ingáznak reggel és este a lakhelyük és a munkahelyük között, a sztrájk pedig éppen a reggeli és esti csúcsidőre terjedne ki, nagy fennakadásokat okozva.

Kellemetlen hír ez Gordon Brown kormánya számára, ugyanis a miniszterelnök éppen a tervezett sztrájk megkezdése napján készül bejelenteni a választás időpontját és azt, hogy indul a választási küzdelem.

Miként az előző négynapos British Airways sztrájk alkalmával, ezúttal sem fog teljesen megbénulni a légiforgalmi vállalat. London Gatwick repülőterén például az InfoRádió értesülése szerint változatlan marad a menetrend. De Heathrow-t érzékenyen érintheti a munkabeszüntetés.

Az a kérdés, hány alkalmazott megy be dolgozni a meghirdetett sztrájk ellenére. Aki a British Airways járatain készül Londonba utazni az elkövetkező négy napban, jól teszi, ha előre megtudakolja, mire számíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×