Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Daimler-botrány: peren kívül egyezne meg a cég Washingtonnal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő héten kezdenek tárgyalást a peren kívüli megegyezésről az amerikai igazságügyi hatóságok és a megvesztegetési botrányba keveredett Daimler autógyár megbízottai. A német autóipari konszern kész 185 millió dollárt fizetni az amerikai igazságügyi minisztériumnak, illetve a tőzsdefelügyeletnek.

A Daimler stuttgarti központjából származó értesülés szerint az autógyár beleegyezett abba is, hogy az amerikai jogszabályoknak megfelelően alávesse magát rendszeres ellenőrzésnek, amelyet a központi nyomozó iroda, az FBI által kijelölt személy végez. Ez a személy várhatóan az FBI korábbi igazgatója lesz, és az ellenőrzés két éven át fog tartani.

Mindez megfelel a Daimler konszern korrupcióellenes törekvésének is.

A most vádiratot öltött botrány gyökere az ezredfordulót követő évekre nyúlik vissza, amikor a Daimler - Chrysler egyik könyvvizsgálója felhívta az amerikai hatóságok figyelmét, hogy a vállalat egységei titkos bankszámlákat tartanak fenn külföldi kormánytisztviselők lepénzelésére.

Noha erről a Daimler központjában is tudomást szereztek, a megvesztegetés még egy ideig folytatódott. A Siemensnél kirobbant - jóval nagyobb méretű - nemzetközi botrány következménye azonban alighanem a Daimler központjában is megtette hatását, és két évvel ezelőtt a cég saját korrupcióellenes osztályt állított fel, amely szintén vizsgálatot kezdett az Egyesült Államokban most nyilvánosságra hozott periratban foglalt tényekkel kapcsolatban.

A konszern időközben közel 50 alkalmazottját elbocsátotta, mert érintettek az ügyben. Akár csak a Siemens, a Daimler konszern is magáévá tette a nemzetközi korrupció leküzdésére létesült Tansparency International ajánlásait, és kész a teljes együttműködésre a nyomozóhatóságokkal.

Nem zárható ki, hogy ennek méltányolására fogadták el az amerikai hatóságok peren kívüli megegyezést a Daimler autógyárral.