Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vegyi fegyvert gyártanak - csilipaprikából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Komoly szenvedést okozó, új fegyvert állít hadrendbe az indiai hadsereg: a világ legerősebb csilipaprikáját. A zöldségből készült kivonatot a könnygázgránátokhoz hasonló módon vetnék be.

"But Dzsolokia" (magyarul szellemcsili) - így hívják a világ legcsípősebb csilipaprikáját, amelyből India most fegyvert akar csinálni. A katonák szerint a paprika ledarált magjainak szaga olyan erős, hogy különösen hatásos lehet a tömegoszlatásnál, vagy terroristák kifüstölésénél.

Ez a paprika a szakértők szerint százszor erősebb, mint a híres mexikói Jalapeno. A paprika erejét az úgynevezett Scoville-sklálán mérik, és a But Dzsolokia esetében 1.041.427 egységet mértek. Ez kétszer erősebb, mint a csípősségi skála második helyén álló mexikói Vörös Savina, és 200-szor erősebb, mint a Tabasco szósz. A magyar cseresznyepaprikáról nem esik említés.

India legerősebb csilipaprikája bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, vannak azonban olyanok is, akik biztosan ellen tudnak állni neki. Nem egészen egy évvel ezelőtt ugyanis egy 28 éves indiai nő rekordot döntött azzal, hogy 51 darabot evett meg két perc alatt belőle, de ezzel még nem elégedett meg: a szemébe dörzsölte a paprika magjait. Azt mondta, hogy gyerekkora óta eszik ilyen csilit, ezért "meg sem érzi". Az eseményen jelen lévő brit celeb-szakács viszont csak egyet tudott megenni, attól is majdnem rosszul lett.

Az indiai hadsereg most azt fontolgatja, hogy aeroszol formájában is elkezdi gyártani a Dzsolokia kivonatot, amelyet például nők is használhatnák önvédelmi céllal. Viszont épp az indiai asszony rekordja bizonyítja, hogy fel kell készülni: lesznek olyan ellenségek, akik ellen csak a hagyományos fegyver lesz hatásos.