eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Vegyi fegyvert gyártanak - csilipaprikából

Komoly szenvedést okozó, új fegyvert állít hadrendbe az indiai hadsereg: a világ legerősebb csilipaprikáját. A zöldségből készült kivonatot a könnygázgránátokhoz hasonló módon vetnék be.

"But Dzsolokia" (magyarul szellemcsili) - így hívják a világ legcsípősebb csilipaprikáját, amelyből India most fegyvert akar csinálni. A katonák szerint a paprika ledarált magjainak szaga olyan erős, hogy különösen hatásos lehet a tömegoszlatásnál, vagy terroristák kifüstölésénél.

Ez a paprika a szakértők szerint százszor erősebb, mint a híres mexikói Jalapeno. A paprika erejét az úgynevezett Scoville-sklálán mérik, és a But Dzsolokia esetében 1.041.427 egységet mértek. Ez kétszer erősebb, mint a csípősségi skála második helyén álló mexikói Vörös Savina, és 200-szor erősebb, mint a Tabasco szósz. A magyar cseresznyepaprikáról nem esik említés.

India legerősebb csilipaprikája bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, vannak azonban olyanok is, akik biztosan ellen tudnak állni neki. Nem egészen egy évvel ezelőtt ugyanis egy 28 éves indiai nő rekordot döntött azzal, hogy 51 darabot evett meg két perc alatt belőle, de ezzel még nem elégedett meg: a szemébe dörzsölte a paprika magjait. Azt mondta, hogy gyerekkora óta eszik ilyen csilit, ezért "meg sem érzi". Az eseményen jelen lévő brit celeb-szakács viszont csak egyet tudott megenni, attól is majdnem rosszul lett.

Az indiai hadsereg most azt fontolgatja, hogy aeroszol formájában is elkezdi gyártani a Dzsolokia kivonatot, amelyet például nők is használhatnák önvédelmi céllal. Viszont épp az indiai asszony rekordja bizonyítja, hogy fel kell készülni: lesznek olyan ellenségek, akik ellen csak a hagyományos fegyver lesz hatásos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×