Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baj van, a válság miatt már a sör se fogy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban és Szlovákiában a gazdasági válság miatt érezhetően csökkent a sörfogyasztás. A Lidové Noviny című prágai napilap szerint tavaly nagyjából minden tizedik csehországi kocsma kénytelen volt bezárni, és a piac visszaeséséről számoltak be a csehországi sörgyárak is.

Az ok az, hogy a gazdasági válság következtében folyamatosan csökken a sörfogyasztás, a Lidové Novinynak nyilatkozó vendéglő- és étteremtulajdonosok szerint a vancouveri téli olimpia sem javított a keresleten. Régebben a hasonló események, főleg az izgalmas jégkorongmeccsek idején megnőtt a fogadók és bárok forgalma, ahol a szurkolók tévén követték a versenyeket, az idén ez sem segített.

A másik csapást az állam mérte a kocsmatulajdonosokra. Az éve eleje óta ugyanis Csehországban egy százalékkal nőtt az áfa, a sör jövedéki adója pedig 33 százalékkal emelkedett.

A sörgyárak adatai is igazolják, hogy a csehek kevesebb sört isznak, mint a múltban. Hosszú évek növekedése után tavaly mintegy 4,5 százalékkal apadt a forgalmuk, és várható, hogy idén is folytatódik a visszaesés.

Még rosszabb a helyzet Szlovákiában, ahol a sörgyárak forgalma 2009-ben az előző évhez viszonyítva nyolc százalékkal esett vissza. Egy főre számítva - a csecsemőket is beleértve - tavaly 78 liter sör volt az átlagfogyasztás, míg a rekordévnek számító 2002-ben 94 liter. Azóta folyamatosan apad a szlovákiai lakosság sörivó kedve.

Nem csoda, hogy állandóan csökken a kis, helyi sörgyárak száma, tavaly már csupán tíz olyan sörgyárat regisztráltak, ahol évente 200 ezer hektoliter kevesebb sört főztek. A szomszédos Csehországban legalább 80 helyi sörgyár található.