eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Katasztrófától rettegnek Izlandon

Újabb és pusztítóbb vulkánkitöréstől tartanak Izlandon, ahol a hétvégén működésbe lépett egy kétszáz éve csendes tűzhányó. A kitörés nyomán megrepedt a vulkán oldala, több száz embert evakuáltak, és a hatóságok hétfőn döntik el, továbbra is korlátozzák-e a légi közlekedést.

Bizarr látványt nyújt Izlandon az Eyjafjallajokull vulkán - az amúgy téli tájon, egy gleccser közelében hatalmas tűz lobog. A tűzhányó úgy tört ki, hogy a megrepedt hegyoldalból előtört a láva. Tudósok szerint ez jó hír, mert így nem olvadhat meg a gleccser és nem áraszthatja el a víz a környéket.

A kitörés nyomán a levegőbe került hamu miatt több légi járatot töröltek, és két falu 450 lakóját evakuálták. Emberi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, de a gazdák féltik hátrahagyott állataikat a vulkánból felszabaduló gázoktól.

Tudósok attól tartanak, hogy egy második, pusztítóbb kitörés is jöhet, de azt nem tudják megmondani, hogy mikor. "A mostani akár holnap leállhat, vagy hetekig, hónapokig is eltarthat" - mondta Tumi Gudmundsson, az Izlandi Egyetem geológusa.

A sziget déli részén fekvő terület alatt törésvonal húzódik, és az utóbbi hónapokban több ezer kisebb földrengés rázta meg a területet. Előfordulhat, hogy kitör a szomszédos Karla vulkán is, amely egy jégsapka alatt szunnyad - ezzel pedig hatalmad áradást okozhatna, mondják az izlandi tudósok.

A 320 ezres lakosságú Izland történelme során gyakoriak voltak a vulkánkitörések, amelyeket jobbára földrengések váltottak ki. Az izlandiak a Pokol kapujának nevezték a középkorban a Hekla tűzhányót, és hitük szerint az emberek lelkeit ott rántották le a mélybe. A XVIII. század végén a Laki vulkán kitörése éhínséget okozott, mert elpusztította a termést és a jószágot, és megváltoztatta Európa időjárását.

Az izlandi hatóságok hétfőn határoznak arról, hogy tovább korlátozzák-e a légi közlekedést. A legtöbb nemzetközi légi járat késett vasárnap - Izlandról sok, az Egyesült Államokba tartó gép száll fel -, egy Bostonból érkező gépet például visszafordítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×