Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz év múlva csak segélynek megfelelő járadékra számíthatnak a nyugdíjba vonulók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zord idők várnak a keletnémet nyugdíjasokra, a társadalombiztosítási pénztár ugyanis szinte tátong az ürességtől - ezért félő, hogy a 2020-tól nyugdíjba vonulók legfeljebb már csak a szociális segélynek megfelelő havi járulékra számíthatnak.

Németország újraegyesítését követően a keletnémet nyugdíjakat is a nyugati országrészben fizetett összegekhez alakították - habár mind a mai napig az egykori NDK-ban élők alacsonyabb nyugdíjat kapnak, mint a nyugati tartományokbeli honfitársaik.

Az ország szövetségi rendszeréből fakadóan a nyugdíjfizetés is a tartományok hatáskörébe tartozik. A keleti tartományok már az újraegyesülés óta jóval magasabb munkanélküliséggel küzdenek, mint a nyugati országrész, következésképpen a társadalombiztosítási alapba is lényegesen kevesebb összeg folyik be.

A részidős vagy félnapos munkára alkalmazottaktól is magától értetődően alacsonyabb tb-járulékit vonnak, így nem meglepő, hogy a nyugdíjalap az egykori NDK-ban lassan kiapadóban van. A Berlinben működő gazdaságkutató intézet felmérése riasztó adatot tartalmaz, ugyanis a szakértők kiszámították, hogy tíz év múlva az akkor nyugdíjba vonulók a jelenlegi szociális segélynek megfelelő havi járulékra számíthatnak, hacsak nem történik időközben újabb gazdasági csoda.

Ezzel ugyan senki sem számol komolyan a jelenlegi helyzetben, de köztudott, hogy az ezredforduló óta hivatalban lévő kormányok egyre hangosabban szorgalmazzák a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket, miközben sötét színekkel ecsetelik azon dolgozók kilátásait, akik csupán a társadalombiztosításra hagyatkozva reménykednek a békés, anyagi nehézségektől mentes öregkorban.