Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kritizálják a határozott idejű munkaszerződéseket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban egyre kevesebb embert alkalmaznak végleges szerződéssel. Míg az ezredfordulót követően az újonnan felvett dolgozók csupán alig harmadának ajánlottak fel megszabott időre szóló szerződést, tavaly már közel minden másodikat csak átmenetileg alkalmazták. Ez fokozódó bizonytalanságot vált ki a kezdő munkavállalók körében.

A szövetségi munkaügyi hivatal szóvivője a megszabott időre szóló munkaszerződéseket lényegében a próbaidő meghosszabbításának nevezte, és rámutatott arra, hogy a cégek ezekkel akarják bebiztosítani magukat a leépítések terén válságos időszakban.

Ennek következménye a meghatározott idejű szerződéssel rendelkezők bizonytalansága, akik nem tudnak hosszabb távra tervezni, esetleg családot alapítani.

A szakszervezetek úgy vélik, hogy emiatt a munkakezdő fiatalok lehetőségei nagyrészt az álláslehetőségektől függnek, ezért azt követelik a kormánytól, hogy törvényben szabályozza az átmeneti időre kötött szerződések feltételeit.

A tekintélyes frankfurti munkapszichológus, Dieter Zapf szerint az alkalmazottak elkötelezettségét jelentősen csorbítja a jövőjüket illető bizonytalanság, ami igencsak hátrányos a vállalatok termelékenysége szempontjából.

A szövetségi munkaügyi hivatal szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy az átmeneti időre felvett alkalmazottak mintegy felét véglegesítik.

Németországban kiváltképpen a szolgáltatóipar foglalkoztat előszeretettel fiatalokat átmeneti szerződéssel.