Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Peking nem enged az amerikai nyomásnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama tegyen valamit a kínai jüan árfolyamának "manipulálása" ellen - követeli több mint 100 amerikai kongresszusi képviselő. Az Egyesült Államokban sokan a kínai pénz árfolyamával magyarázzák az amerikai munkahelyek távol-keletre vándorlását. A kínai miniszterelnök azonban kedden közölte: nem enged a nyomásnak.

Obama elnök nevezze "valuta manipulátornak" Kínát - írta Timothy Geithner pénzügyminiszterhez írt levelében 130 kongresszusi képviselő, akik szerint Kína jogtalan előnyökhöz juttatja a külföldi versenytársakkal szemben saját cégeit. Ezzel a Pekinggel való jóval keményebb szembenállásra akarják rávenni Washingtont. Kína és a jüan ügyében kétpárti egyetértés alakult ki, mert republikánusok és demokraták egyaránt aláírták a levelet.

A honanyák és honatyák annak tudatában próbálnak szembeszegülni Pekinggel, hogy az az amerikai állampapírok - így az amerikai államadósság - egyik legnagyobb vásárlója.

Az Obama kormányzat - annak ellenére, hogy tett néhány Pekinget irritáló lépést - eddig nem volt hajlandó rásütni Kínára a "pénzmanipulátor" bélyegét. Azért sem, mert több kérdésben - az Irán elleni szankciók és a klímapolitika - ügyében is alkudozni szeretne a kínaiakkal.

Közben azonban az amerikai munkanélküliségi ráta 10 százalékon áll, ősszel jönnek a kongresszusi választások és "a Kínába vándorló munkahelyek" problémája hagyományosan jó kampányszlogen az amerikai politikában.

Maga az Obama-kormányzat is a dollárhoz képest alulértékeltnek tartja a jüant, de tartózkodott az olyan vádaktól, hogy Peking barátságtalan módon és az amerikai érdekeket sértve határozná meg valutája árfolyamát, ezzel előnyhöz juttatva a kínai exportőröket.

A kongresszusi levél szerint Washington kezdjen tárgyalást az ügyben Kínával, és ha ez nem vezet sehová, emeljen panaszt a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Pekingben közben Ven Csia-pao miniszterelnök elutasította, hogy engedne az amerikai nyomásnak. "A kereskedelmi egyensúlyhiány nem a jüanárfolyama miatt állt elő az Egyesült Államokkal, az a globalizáció következménye, és ez egy darabig így is marad" - mondta a pekingi kormánypolitikáról Jao Csien, a Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. Egyes amerikai közgazdászok azt állítják, hogy a jüan árfolyama a dollárral szemben 25 százalékkal alacsonyabb, mint amilyennek valójában lennie kellene.