Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csáky: A folytonosságról kell szólnia az ünnepnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dél-Szlovákia szerte is méltóképpen emlékeznek meg az 1848-49-es szabadságharc évfordulójáról.

Szinte nincs olyan települése Dél-Szlovákiának, ahol ne emlékeznének meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról. Mivel az ünnep Szlovákiában munkanapra esik, számos helyen már a hétvégen megtartották az ünnepi rendezvényeket.

A vágsellyei járásban lévő Farkasdon kopjafát állítottak a magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére. Ünnepi beszédében Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke többek között hangsúlyozta, hogy a jövő és a múlt között van egy kapocs, a jelen, melynek a hordozói mi vagyunk.

"El kell majd számolnunk az utánunk jövő generációkkal. Vigyáznunk kell arra, mire eleink is nagyon vigyáztak, minden megpróbáltatás ellenére 1848-49-ben, de a világháborúk megpróbáltatásai idején és a második világháború utáni meghurcolások során is. A folytonosságról kell szólnia 2010-ben is ennek az ünnepnek" - hangsúlyozta az MKP elnöke.

Pozsonyban az ünnepi megemlékezés színhelye már hagyományosan a Medikus kertben elhelyezett Petőfi-szobor lesz. A hányatott sorsú műalkotás, melyet a múltban többször is megrongáltak, néhány éve a Duna jobb partján lévő parkból méltó környezetbe került.Ünnepi beszédet Duka Zólyomi Árpád volt európai parlamenti képviselő, a Csemadok Pozsonyi Választási Bizottságának elnöke mond. Jelen lesznek Magyarország pozsonyi nagykövteségének képviselői is.

A lévai járásban élő magyarok koraeste már hagyományosan a forradalom hőseinek lévai emlékművénél találkoznak, ahol Csáky Pál, MKP-elnök mond ünnepi beszédet.