eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csődbe dönti a Pink Floyd az EMI-t?

Pert nyert a Pink Floyd az egyik legnagyobb lemezcéggel szemben a számai internetes letöltése körüli vitában. A döntés komoly csapás az EMI-nek, amelynek további forrásokat kell szereznie, hogy ki tudja fizetni az adósságait.

A brit Pink Floyd volt az egyik úttörője a 70-es-80-as években az úgynevezett concept-lemezeknek - azaz, amikor az album dalai szorosan összefüggnek egymással, és nem különálló slágereknek írták őket.

Az 1979-es Fal című dupla albumról például előszeretettel játsszák a rádiók a "We Don't Need No Education", azaz a "Nem kell nekünk oktatás" refrénű dalt. A szám azonban nem a tanárok elleni egyszerű lázadásról szól, hanem egyik fejezete a főhős, Pink elszigetelődésének, avagy egy újabb tégla a falban.

Az együttes tagjai annyira ragaszkodtak ahhoz, hogy az ilyen concept-albumokat egységesként kell kezelni, hogy beperelték az EMI lemezkiadót, amiért lehetővé tette a dalok egyenkénti letöltését. Egy bíróság most a javukra döntött, de azt "kereskedelmi érdekekre" hivatkozva titokban tartotta, hogy milyen kártérítést is kapjanak. A bíró azt mondta: elfogadja, hogy a korábbi szerződés kikötötte, a lemezeket egyben szabad letölteni, "hogy megőrizzék azok művészi integritását". A Pink Floyd tagjait az dühítette fel, hogy a cég csengőhangként is letöltésre ajánlotta fel dalaikat.

Az EMI igyekezett úgy beállítani, hogy nem történt nagy dolog. "A pereskedés már egy éve folyik, és a legtöbb vitás kérdést rendeztük" - közölte a kiadó, amelynek azonban anyagilag mindenképpen rosszul jött a döntés.

Az EMI-t többek között a Rolling Stones és a Radiohead is otthagyta azután, hogy azt megvette a Terra Firma nevű cég. Hírek szerint a Queen és a Pink Floyd is tárgyalásokat folytat erről. Ez csapás lenne a világ negyedik legnagyobb kiadójának, mert a Pink Floyd katalógusnál csak a Beatles a keresettebb. A zenekar tagjainak, úgy tűnik, jó befektetés volt, hogy az egyetem után nem folytatták szakmájukat, hanem a zenélést választották, mert 2009-ben a Sunday Times gazdag emberekről összeállított listáján is szerepeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×